11 March 2012

Apa yang buat aku fobia untuk mengandung dan bersalin lagi.

Fobia.

Rasanya kalau nak ada baby lagi,tunggu adelia umur 3 4tahun dulu.

1.Fobia sakit contraction.walaupun rasa sat ja..tapi ya allah,tak tau nak cakap macamna sakit dia.mula light-light ja sakit.lepas tu 5minit sekali..lepas tu rasa macam seminit skali..last rasa nak teqan ja..

2. Sakit kena jahit.sejam kena jahit.jahit 3lapisan.2lapisan bawah,nurse bius.lapisan atas sekali/lapisan kulit xbius.terketaq-ketaq kaki tahan sakit..

3. Rasa nyilu nak kencing,berak.jalan kena slow-slow.sakit dekat bekas jahit tu xtahan.hohoho.

3 ni jala yang buat aku fobia sikit.dan aku terpikir,macamana orang yang boleh beranak dekat-dekat tu.

Dulu masa dok pregnant,aku paling takut kena selukkan..tapi syukur alhadulillah,aku kena seluk 6kali ja.

Kali pertama time nak check bukaan,seluk-seluk tengok dah bukak 8cm..masa ni aku xrasa sakit pun kena seluk.

Kali kedua dan ketiga,time nak pecahkan ketuban..xrasa sakit juga time ken seluk.

Kali ke4,kna seluk nak korek buang darah beku..hat ni sakit sikit sebab rasa nurse tu korek-korek cari darah beku dalam "kita punya"..

Kali ke5,kena seluk dengan dr perempuan,dr ni kasar gila seluk + buh tampon dalam tue..kasar gila dia buat.hat ni sakit.

Kali ke6,xsakit langsung kena seluk dengan dr lelaki,dia seluk lembut ja..time ni check rahim dah tutup or tak..sebab nak discaj.

Sampai ke harini,aku still ingat macamana suasana dalam bilik LR..huhu

Xsabar nak tunggu adelia besar.semoga dia sehat dan cergas.amin.

Tata.

8 comments:

Shu Shinju said...

Alamak...takotnya baca kisah piya ni..huhu...

Primadonna Jahat said...

mak aih...baca je pun dah ngeri.

Puan Besar Shag Yahaya said...

Gila takut tetiba Shag rasa. Tapi nak anak. Demi anak, sanggup je lalui semua benda tu. InsyaAllah sihat sihat Adelia ;)

Hana Soffelia said...

Ngeri! semoga dipermudahkan nak bersalin nanti. Just imagine nak tgk rupa baby je tu yg menjadi kekuatan i nak bersalin nanti. hehe

FieZaLieSa said...

hehe..semua tu btl..sy pun rs klu blh biar lpe rs skt tu cm ne, br nk ngandung blk..hihi

veesakura said...

akak seriau baca entry piya. kena tengok baju baby banyak2, kena doa byk2 lagi nih, nak ilangkan rasa takut nak bersalin..

Ina Khairina said...

akak dua2 ank emergency czer,so xdan nak rasa kena seluk....xleh nak bygkan mcmana sakit tu...

IzZa NaDiAh AbAs said...

piah..ngeri nye dga hang cita....

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016