10 February 2012

Sebab kenapa baby bawah 6bulan tak boleh minum air masak dan solid food.

Aku sahaja masuk satu fb page yang pasal mommy to be dengan yang dah jadi mommy.

So tertarik la nak baca pasal baby boleh minum air masak ke tak bawah 6bulan..

Banyak la pandangankan.

Kebanyakkan kata boleh ja bagi baby minum air masak,air mineral bawah 6bulan.

Orang-orang macamni aku rasa jenis xsekolah,xada input..malas membaca,pastu time klinik kesihatan buat kelas tentang penyusuan susu ibu lepa mengelat.

So jadi la BODOH.

Lagi rela ikut cakap orang tua yang hidup pikir logik ja.

Tau x,susu ibu dah mengandungi 80% air.memang cukup untuk baby..xada istilah baby xakan cukup air kalau hanya menyusu.


Nie,aku sembang bagi yang tetek boleh keluarkan susu,doktor cakap,nak bagi xbengkak susu,time menyusu baby,breast yang lagi satu tu kita pump dan simpan dlm freezer..insyallah xakan jadi bengkak susu.

orang tua dia mana tau...dia hidup zaman batu,semua benda dia ikut logik..kalau x,xada la lepa suruh buang susu yang mula keluar tue sebab lepa kata susu tu susu basi.LOL.

Ada yang bangga cakap dia bagi anak dia air masak dari hari 1st anak lahir.ada yang bagi mineral water.

Memang la bagi kita,kuantiti sikit tapi kalau dah hari-hari bagi?..

Pastu komplen la anak perut dok meragam,berak xberak..

Tau x,usus baby bawah umur 6bulan xkuat lagi untuk terima apa pun makanan or minuman selain dari SUSU IBU!

Tolong la banyak membaca,kalau nk cari input tanya nurse,tanya doktor..doktor dengan nurse lepa bukan cakap ikut logik,lepa ikut fakta.

Xakan la doktor cakap anak xboleh makan or minum selain dari susu ibu tu sesaja dia ja..xkan la dia nak seksa baby tu..

Jangan dok p tanya orang tua yang tak tau apa-apa tu.sebab tue zaman dulu,ramai orang tua anak jenis mati masa kecik.

Sebab lepa xterdedah dgn ilmu,lepa ikut logik.lepa xtau pun yang susu ibu tu dah ada 80% air.lepa xtau pun kata usus baby still lemah dan xkuat untuk solid food..

Air masak pulak even masak sampai mendidih 80kali pun,still ada baktiria yang xmati..baktiria tu akan bawa effect yang buruk dekat usus baby.

Please la jadi manusia yang suka mencari ilmu bukan manusia yang ikut logik.

Kalau mak-mak or nenek suruh bagi air masak juga dekat baby kita,cuba melawan sikit.jangan ikut ja...xkan nak jdi xberilmu macam lepa..

Klu lepa bangga sbb lepa pengalaman,kita patahkan dengan ilmu..kalau ada artikel pasal susu ibu bagi lepa baca.

Selalunya klinik kesihatan akan buat kelas penyusuan susu ibu kalau ada gap time minum air gula,jangan la mengelat..masuk,duduk dan dengar apa yang doktor nak kongsi.

Kalau kita xcari ilmu,ilmu xakan mai dekat kita.so kita akan jadi bodoh dan mangsa adalah anak.

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

4 comments:

veesakura said...

biase la org tua. pastu slalu dgr org2 tua ckp jgn mkn vit yg doc bg, nnt baby bsaq. mitos sungguh! akk mkn segala jenis vit yg doc bg, baby tak besaq2 pon.haih..

safiyyah osman said...

Kak vee : ha btoi2..kwan saya dkt poli pnah ckp,jgn mkn obimin or folic asid tu sbb nanti baby bsaq..dia ckp mak dia dlu buh kt pokok xmkn..LOL..sbb tu la dia pun mcm xckup zat..kulit problem..maybe sbb mak dia xmkn vtmin..sbb tkut baby bsaq..

Pelik kan...

veesakura said...

LOL..siap buh kat pokok yg x thn tu. haha! takyah jauh2, mak akak pon sama. x makan vit. kitorang adik beradik suma lahir berat 2kg ngam2 jer. scary kan?

mazarina said...

betui2...setuju sesangat, org tua2 ckp ikut pngalaman n logik je, kita hidup zaman skg kena byk cr ilmu..pnglman sy nk fully BF bby ckup sakit ati, depa org dulu2 sibuk srh ajar bby hisap FM sbb katanya x knyg klu cuma bg BF..haha..pas2 ckp ssu badan sy x byk, bby x knyg, phdal standard la klu hari pertama n kedua tu ssu sikit, nama pn anak 1st, tp makin kita susukn bby nnt ssu pn makin byk la..smpi skg bby dh dekat 8 bln, alhamdulillah ssu badan masih byk utk beri pd bby..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016