29 February 2012

Pengalaman Bersalin (Part 3)

Sambungan cerita part2,Cerita di labour room.

Aku masuk LR pukul5.15pagi,masa tu dah nak masuk 10kali masuk toilet sebab rasa macam nak berak.

Sekali nurse check dah bukak 8cm,terus suruh aku jalan masuk LR..tapi xmampu sebab bila langkah ja rasa benda nak terkeluar..so depa sorong aku..

Masuk terus separa bogel,time ni malu pun macam dah zero..yang aku tau baby cepat-cepat keluar.

Nurse angkat kaki letak dekat stand tepi tu..masa tu aku dah gelabah nak meneran ja..

Nurse seluk bagi pecah air ketuban,time tu lagi la rasa nak meneran..nurse pesan.."Rasa sakit ja teqan.."

Aku sebetulnya xtau langsung nak teqan macamana..main belasah ja nak cepat..

Push punya push..last..keluar..tepat pukul5.45pagi..

Eli duduk sebelah senyum ja..heee..padahal dia masa baby nak keluar tu..dok genggam tangan aku macam apa lagi hahaha..

Doktor tanya dia "takut darah x?.." Eli kata takut..terus nurse p kunci pintu xbagi kluar hahahaha

Doktor panggil Eli suruh tengok kepala baby lepas tu suruh Eli gtau aku..

Eli pun tengok..pastu lgi kuat dia mai genggam tangan aku sambil dok kata tepi telinga "sikit lagi sayang,baby dah nak keluar dah.."

Lepas pada dah keluar baby,masa untuk dijahit!!!

Part jahit ni sumpah buat aku rasa fobia..mulut aku xberhenti dok tanya macam-macam.

Selamat la nurse yang jahit tu friendly sangat..slow ja dia jahit aku..sambil nasihat suruh jaga miss V tu elok-elok.

2tempat nurse tu jahit,tempat yang kedua tu maha sakit!aku xtahan terus ..nurse tu pun jahit sikit ja sebab lepas bius pun aku still xtahan sakit..

Nurse tu jahit settle dalam 45minit macam tu..lama wooo..dia jahit memang aku puas hati la..xada gelojoh-gelojoh nak cepat,padahal aku orang ke 7 kot yang bsalin dia handle..shift dia pun dah nak habeh dah..

Lepas dah jahit tue,nurse periksa bontot,masukkan jari dia dalam bontot aku..hahaha..

Lepas tue,doktor pun datang check..settle semua xada masalah aku dengan adelia terus masuk wad.

Tapi aku still fobia,rasa macam cukup la sorang.xsanggup nak hadap dah.

Aku sayang adelia sorang ja..kalau nak tambah anak pun,tunggu hilang fobia dulu..hehe..sakgi tup2 tahun depn ada lgi..hohoho

Tapi buat masa sekarang,aku memang ada plan nak pasang implan.untuk jarakkan kehamilan.

Tu ja yang aku nak share pengalaman bersalin.syukur dipermudahkan oleh yang esa.

Tata.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016