17 February 2012

Boleh share pasal tanda-tanda nak bersalin tak dengan aku?..1st time pregnant nie...

Boleh x share tanda-tanda bersalin yang awak-awak semua pernah rasa??..

Kot-kot la nanti salah satu tanda tu membantu..

Sebab takut sangat..takut xperasan apa yang aku rasa tu sebenarnya tanda nak bersalin dah..

Help me,plz.

Tq.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

12 comments:

farhana shamsuddin said...

saya dulu keluar darah time buang air kecil sehari sebelum bersalin..tapi keluar sikit je.. cek2 dh buka 1 cm.. tahan wad.. mlm nyer bersalin

Tengku Puteri said...

sy belum kawin lagi, jadi nak share fasal adik sy je la.. hee..adik sy masa ari dia nak bersalin, dia asyik ulang pergi toilet sebab rasa macam nak berak dari pukul 4 pagi sampai kul 7 pagi... adik sy x pecah ketuban tapi keluar lendir + darah...

sha said...

Salam piya....tanda besalin time akk nk branak dlu ade kuar lendir darah...tp akk xskt...4 ari lps kuar tanda br besalin...pas2 ari ketiga lps kuar tanda akk ade pg2 perut mengeras...tp bila da kul8 cm2 baby mengeras 2 da xde..pg2 2 skt mengeras dlm 10 min skali...mak akk ade pesan kalo skt 2 mndi air suam..kalo dia btul sakt dia akn skt kuat terus...kalo baby just main2 je lps mndi air suam 2 skt akn stop...akk pnh bwt time baby mengeras 10min skali...lps mndi trus baby mengeras smpai besalin...kalo kuar lendir xde darah pn 2 da dikira tanda nk besalin...lendir 2 byk bkn skit2...trus g spital cek bukaan...kalo bukaan 2cm trus dia msukkn dlm wad nti...nk cepatkn branak byk2 bejalan...nai n turun tagga...akk tiap2 ari naik n turun tagga akk pregnent mggu ke 38 da besalin...

honey bedazzled said...

semua orang lain. masa saya ada orang kata bila nak bersalin demam selesema lepas tu bersalin. saya demam selesema lepas tu pergi check dokter dah bukak 3cm. gitu kot

Eliyana said...

hehe! akak pun nak tau...sbb akak haritu kena paksa beranak...apa tanda pun takdak

Ajan said...

haiiii.. takot yekk,,, hehe normal tuh. kalu tak takot y xnormal kot.. tanda nk branak ni kalu kes i, kua darah sikit. lendir + darah.. berderau la jantung ble tgk ade tanda ni. but then. 1 dAY after br sakit bersalin. dont worry k.. :)

alyna ali said...

masa kami kan, langsung xde tanda apa2 even on the due date. siap bjalan2 g bazar ramadhan.

tau2 je esoknya teros tiba2 rasa sakit nk kuar (still tanda2 xde). dah kat katil labour room baru kuar darah dan doc pecahkan air ketuban.

depends on org jugak kan..

farah keifli said...

lain orang lain rasanya..macam farah dulu pun tak tau jugak rasa macam mana..tapi 2hari sebelum bersalin tu rasa perut kerap sgt mengeras..tapi buat tak tau je sebab ingat baby tak selesa kat dalam..rupanya memang sakit nak bersalin pun..tanda macam turun darah tu xde lak..pch ketuban pun masa dok spital dh

Lydia said...

hai dik.. akak doakan semoga adik dilimpahi rahmat Allah sentiasa. pengalaman akak semasa nak bersalin anak sulung dulu, sakit pinggang datang kejap-kejap. dr setiap jam ke setiap 10 minit sakit tu datang. kemudian keluar darah bsama air ketuban. maka, akak pn ready la utk meneran..hehe.. gudluck dik! :p

minah hamidon said...

salam, piya..
pengalaman kak minah..,
1)sakit semacam kat bahagian ari-ari mejalar sampai ke peha..
2)tiada darah & tiada lendir..
3)kontraksi setiap 5 minit
4)sakit mcm nak terberak tapi takde ape2 keluar
5) gi spital, doc pecahkan ketuban

petua mudah bersalin..
1) kurangkan makan, sbb kurang makan, otot perut kurang kerja & boleh fokus pd otot pinggul sbb nak meneran baby..

2) banyakkan doa Yunus, penenang hati & penghilang ketakutan..

Murni said...

salam..

ank ptama akak pecah air ketuban..
terus ke hospital..dh bukak 3cm

ank kedua akak trun lendir bcampur darah. Sempat lagi pi dusun malam pulak pi makan kat kuala perlis. Dalam pukul 5pg baru sakit... namdi byk2 makan dulu utk tenaga nk push baby.. lpas baru masok wad..
semoga dipermudahkan segala urusan yerr.. satu lg sebelum bersalin mintak maaf kat ibu ayah & suami k.. takut tuh biasa la ibu yg bersalin ank no 3 pn akan ada lg perasaan tue..

J u l i a 。.゜✿ said...

saya lak, dah kena contraction tapi still gi shopping kat mall & bawa barang berat. (tak tahu sebenarnya itu contraction)

rasa contraction ? 10 kali ganda macam sakit pinggang nak period tu.

take care & have fun being a mom.

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016