26 December 2011

resepi :: nugget ayam.

assalamualaikum.. hye peeps.


tiba-tiba teringin nak makan nugget,time p giant rasa macam tak berbaloi ja beli..mahai..lepas tue takut ada DNA BABI.

so aku terus call mak tiri aku tanya macamna nak buat nugget ayam.rupa-rupanya senang gila!!so aku nak share dekat sini.

boleh buat dekat anak-anak bawa p sekolah.mudah.

tapi aku punya nugget nie bentuk memang cacamerba la..HAHAHA..sebab xada acuan biskut raya yang bentuk love ka apa..kalau dekat rumah ada acuan biskut raya tue lagi molek la kan..^____^



sebelum digoreng.



selepas digoreng
^___^


see!isi dia macam nugget yang kita beli tue.


bahan-bahan untuk buat nugget ayam :

isi ayam.
tepung gandum
mayonis
serbuk lada putih
telur
serbuk roti / cornflake dikisar halus. *aku guna cornflake,aku kisar halus jadi macam serbuk roti.*


cara-cara buat nugget ayam :

1. isi ayam tue cincang atau kisar. aku kisar guna blender ja.
2. isi ayam tue campur dengan tepung gandum dan mayonis. tepung kena agak-agak sendiri,jangan banyak sangat tepung nanti keras mak aku kata,mayonis pun agak sendiri..mayonis nie kita bubuh sebab nak bagi dia jadi lembab-lembab sikit.
3.gaul tepung bersama dengan isi ayam dengan mayonis dan masukkan serbuk lada putih.agak sendiri juga nak banyak mana.aku bubuh sebab nak bagi ada rasa ja.ganti garam kan.
4. bentukkan adunan tue ikut suka,aku gentel bagi jadi bulat lepas tue masukkan dalam telur yang dah dipukul sedikit.
5.lepas masuk dalam telur,guling-gulingkan adunan tadi tue dekat serbuk roti atau serbuk cornflake tue.aku masa dah golek dalam serbuk cornflake tue baru aku penyet-penyet dia.make sure nugget tue tak tebal sangat...
6. panaskan minyak dan api sederhana,goreng sampai keemasan.

siap!

senangkan????...memang mudah gila.

try la.

nak lagi sedap potong daun bawang masukkan dalam adunan tepung dengan ayam tue.sedapnyaaaaaaaaaaaaaa...

nanti nak makan boleh buat sendiri ja. xpayah beli.^_____^

4 comments:

cikbintang said...

tq sis..lpas ni nk wt r =)

ZYASH said...

Wah, bestnyer...leh la try jap lagi lah...

kLiPKeRt@sPiNk said...

oh..baru harini tau nuget leh wat sendiri...
best2...

safiyyah osman said...

Buat la..dia snang mcm kita buat coq kodok..heee..

Kalau nk buh carrot..btang saderi pun bleh..tpi potong ricik halus2...

:)..mkn panas2..lgi sedap!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016