14 December 2011

98% barang baby dah settle.alhamdulillah,apa yang aku dah beli?

assalamualaikum.. hye peeps.

rasa lega gila bila barang baby dah settle segala.now aku boleh fokus untuk beli barang aku pulak.untuk barang baby nie aku baget dalam 1k minus stroller dengan rocker.sebab yang itu baget lain..tapi kalau hitung-hitung dekat 2k la kalau campur sekali.

sale pureen habis RM280
anakku habis RM100
foc habis RM56
beli bath besen semua RM150
set gromming RM100
baju bajan RM100

total RM780..

balance dalam RM220 lagi untuk beli tambah apa yang xada lagi sikit-sikit...untuk set feeding aku langsung xbeli...cuma haritue ja husband ambik botol susu yang 20z tue dua dengan botol susu besar sikit satu.breast pump semua aku xbeli..sebab nak BF...nak tengok pengeluaran susu tue melimpah ruah ke tidak...kalau banyak maybe beli pump dengan botol untuk simpan dalam freeze..tapi itu memang akan beli last sekali..

playpen dengan babycot aku xbeli sebab rasa macam xberbaloi kalau beli...bapa lama sangat baby nak duduk dalam tue...kalau beli pun takut membazir..so aku memang niat nak ganti dengan rocker untuk bagi baby relax time siang..malam letak tidor dengan aku..

kakak aku beli playpen mahal-mahal pun last xguna pun..memang membazir jala..kalau teringin nak guna pun maybe aku minta dekat dia kot...hehehe...

so aku jimat dah RM400 ke RM500. 4 5ratus tue boleh guna untuk benda lain yang lagi boleh kita pakai lama..^___^


ini list yang aku dah beli..

baju seluar.

baju kain cotton nie aku beli design baby boy sikit,baby girl sikit.
HAHAHA
sebab kan konpius xtau anak apa..
so beli la serba sikit..
semua ada 8helai tanpa seluar.



rompers pulak aku beli 6helai.
satu rompers tue gambar anjing..
tapi aku rasa xada masalah pun bagi baby pakai gambar anjing.
sesapa yang kuno jala yang rasa xpatut..
anjing tue binatang ciptaan allah juga..
comel kiut cuma xboleh makan dengan pegang ja..
heh.
saiz rompers nie dari 0-3month ada..
6-9month pun ada..
satu rompers dapat free sebab ada reader bagi
^__^



baju lubang lubang nie aku beli lagi murah.
beli time sale pureen.
seluar pendek sehelai RM1
aku beli 4helai..
baju dengan seluar panjang sehelai RM3
aku beli serba 3helai.



tight nie baru ada 3helai..
tight nie mahal juga aku beli sebab kain tebal 
tight nie akan aku tambah dari semasa ke semasa..
buat masa sekarang cukup la 3helai dulu.



sarung kaki dengan sarung tangan nie baru ada 3pasang
dan akan aku tambah dari semasa ke semasa juga..
^__^



napkin aku cuma beli 10helai.
brand anakku.



stoking pun baru ada 3pasang..akan bertambah dari semasa ke semasa.
sesapa nak stoking kain tebal macam yang aku beli nie boleh 
singgah dekat sini





aku beli sabun mandi dengan syampoo baby semua yang kecil-kecil ja..
nak try dulu sesuai atau x dekat baby..
sebab niat hati nak bagi baby pakai set sebamed
walaupun agak mahal..
tapi nak juga!
hehe
Dypers aku beli yang pureen punya..
Tapi 1pack ja..
Ada 66pcs..


 bath tub aku beli dekat giant..RM25.00
try cari dekat anakku..
bapak punya mahal..
gila ka hapa juai mahai-mahai..
tengok kat giant 25.00 ja...
terus beli..
bath mat tue mula-mula ingat harga dia RM3.00
sekali time bayar RM15...
T___T
kecik ja benda alah tue sampai RM15..
hohho
changing mat nie aku beli time sale dekat pureen RM12
medium saiz..
so kalau sesapa nak beli aku rasa better beli yang large sebab medium nie kecik sangat..
yang large baru RM14



thermal blanket nie dah siap basuh.
harga RM36 tapi aku dapat RM33
niat aku beli thermal blanket nie nak ganti comforter..
tapi rasa macam nak beli juga comforter sebab dia kan ala-ala toto..
tapi untuk sementara biar asal ada la kan..
kelambu baby tue aku beli dekat anakku..
harga 25.00
ada lagi yang murah dekat giant..
kuali sama ja..
xada yang lain pun..
lain nama brand ja..
dekat giant brand fifiy kot kalau tak silap..



tuala aku beli 3helai..
pink dengan biru tue harga RM15.
memang puas hati sebab lebar dan besar la juga..
yang gambar kura-kura tue kecik sikit harga RM12
kain dia memang puas hati juga.
brand pureen.


aku ada beli bakul storage dua..
satu saiz besar
satu lagi saiz kecil..
sebab senang nak simpan barang bawa balik kg..
dekat bawah storage tue ada roda..
so xpayah susah susah angkat..
tolak ja..
aku rembat dekat giant.
satu yang kecik tue harga RM15.
yang besar gedabak tue harga RM39.
tapi yang besar tue ada less -RM15
jadi murah la juga..

tilam baby??
tilam baby coming soon..
hehehe
dah beli..
tapi xsampai lagi..
harga dalam RM50
tilam kekabu
dapat la 2bantal tidur dengan dua bantal peluk.
^__^

sesapa yang nak order bantal kekabu boleh order dengan aku.
^__^

oh!mesti ada yang herankan...
kenapa aku xbeli barut??
barut aku xbeli..
memula ingat nak buat sendiri..
tapi malas.
hehehe..
so aku ambik yang kakak aku punya ja..
dia ada banyak..
kalau nak tempah pun sehelai RM7.00
buat sendiri maybe lagi jimat...
tapi dah bend ada depan mata..
maka..
dapat la aku berjimat..

itu jala barang baby untuk masa sekarang.
lepas nie fokus untuk mommy pulak.

aku perut dah nak masuk 8bulan baru shopping barang baby..
terlepas banyak juga sale yang best-best..
tapi xapa la..
aku selalu berpegang pada 
"allah tau apa yang terbaik untuk aku..."

kepada sesapa yang rasa dia BF baby sepenuh masa,rasanya set untuk feeding xperlu kot..
tunggu baby besar sikit or tunggu time susu dah xbanyak baru start beli sikit barang untuk feeding..

semua orang nak yang terbaik untuk anak-anak.
tapi jangan la berbelanja sampai tahap MEMBAZIR.

good luck pada semua bakal ibu.
take care!
^__^


Harap komen-komen dekat kotak komen lagi membantu mommy to be yang lain..
Tq pada y share info lgi detail:)
Suka!!

7 comments:

~ NANA ~ said...

piya....thanks sbb share bajet! nana pon bajet x byk so xleh nk blanje mewah sgt la...haha...baju baby yg lawa2 beli tunggu dia dh besar sket la :p toiletries pulak my mom ckp xyah beli byk2 coz nnti ramai je yg bg hadiah...hehe

fieda said...

semoga selamat emuanya...anak sulong kan...zaman skrg byk btul kan guna duit..sbb tu zaman ni org tak beranak ramai...

LiAnA said...

Arman guna sebamed utk mandi.. sbb kulit muka dia penuh ruam + mengelupas masa lahir.. bagus sabun ni.. skang umur dia dah 2bln++ akak selang selikan dgn johnson sbb kulit dh normal hihi..

ZYASH said...

Seronoknya ngk barang2 baby..huhu.. Bila la my turn..belajar pun tak habis lagi...

Cik Dania said...

cute jer tengok barang2 baby tu,terutama yg sarung tgn n sarung kaki..hehehe..tettiba rasa nak kawen plak baca entry brg baby nie..hehehehe

sha said...

piya...sis rse da bley bli pam susu...time dlm pntang mmg susu akn melimpah ruah...baby pn xsempat mnum..jd baik pam n simpan...susu 2 leh tahan lme kalo bekukn kn??...sbb akk skang ni bila da start kje susu da makin sikit...xtau nape...sesetengah org byk lg susunye...sarung tgn n kaki kne bli byk lg 2...mcm akk stiap bju ade srung tgn n kaki yg sme warna...tuk bedung baby akk guna napkin je...tp akk akn cover ngn slimut yg ade cap 2...xbg kpala nye terdedah...kalo nk lg comel bli topi yg skali ngn srung tgn n kaki...pempers kalo satu pack besar 2 xckup pn time pantang...kne bli dua pack beso...baby slalu berak...jd xyah bli yg tebal2 cm pet2...bli yg nipis skit cm huggis or drypers...tp kne nengok gak takut baby xsesuai...2 je la tips yg bley bg sbb akk da rse da cmne kn...smoga sume slamat bg piya...baby pn sihat...

veesakura said...

piya, thank a lot tau! serius, akk tgh blur ni tak tau nak bli yg mana satu dulu. pastu xtau nak bajet brapa. entry ni memang helpful gila la. thanks tau! :)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016