25 October 2011

Rindu zaman anak dara...

assalamualaikum.. hye peeps.


aku punya zaman xada la seHOT mana...still dalam iman lagi..HAHAHA. cara aku fun xada la sampai buat mak ayah aku sakit jantung sangat. sakit sikit ja kot..HAHAHA..

aku habis ja sekolah,keputusan SPM baru keluar beberapa hari ja aku dah p cari kerja..gamble pakai macam jantan p cari keja kedai kosmetik..HAHAHA....

time tue aku belasah kemeja along,seluar jean along dengan kasut converse along...tudung ,spender dengan bra ja aku punya...HAHAHA..minta duit tambang bus dekat mak untuk p balik ja...xminta duit makan pun sebab niat nak p cari kerja ja..lepas tue terus balik...

tempat famous dekat sungai petani xlain xbukan adalah center square saja...merata la aku masuk..last...disebabkan susah nak minta kerja sebab bertudung...terus aku pacakkan diri dekat kedai kosmetik....

time tue maybe tempat tue nak pakai orang urgent..so dia xkisah walau aku pakai ala-ala jantans...HAHAHA...terus dia suruh isi nama...no fon semua...masa tue bulan 4 kot..dalam 8.4.2007....

12.4.2007 aku diterima bekerja dekat kedai kosmetik tue...kiosk bodoh ja bawah tangga depan pizza hut center square.

1st day...memang jakun oi...aku nie mana penah pakai produk apa pun..aku xada langsung basic pasal produk...cleanser dengan susu pembersih mana yang nak pakai dulu...memang aku xtau...HAHAHA...lepas tue aku memang xtau nak start jual barang macamana....blurrrrrrrrrrrrrr...

tapi tokey aku ajar la ayat nak jual produk...mengigil wei time 1st nak jual...sanggup aku beli majalah wanita banyak-banyak stdy pasal produk....tapi bila dah kerja 2 3bulan....aku dah pakar dah...hahahaha...ayah aku cakap..kerja aku bohong orang.....HAHAHAHAHA..

disebabkan muka aku nie jeneh xdak jerawat....parut jerawat memang xdak...so bila aku jual produk muka...memang rezeki aku senang la...sebab bila aku explain,orang tengok muka aku...lepa konfident beli....

1st gaji aku dapat RM900 kot kalau tak silap...tapi bila dah pandai buat sale...buat sale kaw-kaw punya..gaji aku boleh p sampai RM2500...tapi sale mau gempak la...aku banyak belajar dari pondan bab-bab nak menjual nie...

time tue aku dah kenal fasha...dan aku ada baik dengan sorang nyah nama erika...sekarang dia dah arwah.dia la banyak ajar aku macamana nak buat custmer nie senang beli dengan kita....macamana nak hadap custemer yang mulut langsi...

rupa-rupanya kerja jual produk kosmetik nie best...aku enjoy kerja..even waktu kerja xmasuk akal...tapi best...berdunia dengan bermacam ragam manusia...

kerja kosmetik dari 2007 sampai la 2010...aku ingat lagi...1st time aku dapat bonus raya aidilfitri,malam tue aku ajak ayah p bazar jam besaq...HAHAHA....shopping baju raya dekat ayah...

1st time la aku belanja ayah shopping....beli baju melayu....beli capal...beli kain pelikat..beli kepiah....beli tudung dekat mak sarimah dengan adik-adik...best gila...^_____^

time kerja dulu aku stay dengan ayah....rumah mak tue aku balik kadang-kadang ja...seronok duduk dengan ayah...kadang xlarat nak bawa moto p keja..ayah antar...kadang p sendiri...kadang adik tat antaq....

pernah sekali tue,aku kena cover kiosk dekat giant...kebetulan time tue lewat..masuk kerja pukul2.00petang...aku bawa motor punya laju...time tue dah sampai dalam kawasan giant...ada pakcik mana ntah dia bawa moto melawan arus..aku dah laju nie...bawa adik aku dekat belakang...sekali...BOOOOOOOMMMM!aku langgar moto pakcik tue dengan pakcik tue sekali.....terus aku macam terbang ke depan dari moto..tapi selamat sempat angkat muka..HAHAHAHA....muka tue aset ye ..hehee...cemey dah xleh nak ganti wooh...

pastu adik aku pun terpaksa la repair moto..tapi pakcik tue bayar...aku ingat nak bagi duit dekat pakcik tue sebab kesian..moto dia buruk gila..sekali adik aku message..

"piyah...pakcik nie kaya..tokey lintah....xyah bagi duit dekat dia.."...

HAHAHAHA...last pakcik tue bagi duit klinik dengan cover duit moto aku.....pastu aku pesan dekat adik tat..

"tat..kalau ayah tanya pasai moto ...hg jangan abaq kata kita accident...diam-diam tau...."..

so kami pun simpan rahsia nie lama gila...sampai la aku sendiri cerita dekat mak dengan ayah...hehehe...


kenangan-kenangan.. ^____^


zaman -zaman yang aku memang xboleh nak ulang balik...sekarang aku memang agak jauh la dengan kawan rapat aku macam jon jan mira...kalau balik sungai petani pun dah xlepak dah macam dulu....

rindu la nak tengok movie sama-sama..merapu meraban sama-sama....yang aku still rapat cuma sorang ja..hazana..apa-apa pun dengan dia ja....maybe sebab yang lain busy....

aku nak kemana-mana...nak lepak dengan sapa pun dah xboleh senang-senang suka hati macam dulu...sekarang dah bersuami....nak buat apa pun kena minta izin suami....

kalau nak minta izin pun kena benda yang masuk akal..xkan nak lepak dengan kawan lelaki pastu nak minta izin suami..memang agak "bodoh" disitu...so kena sendiri paham la...keadaan dah xsama macam dulu....kena pikir jauh sekarang....

dan aku pun maybe dulu terbiasa buat apa xperlu minta kebenaran sesapa..mak ayah aku memang ON ja..janji pandai jaga diri....dan xbuat spoil...sekarang memang dah lain....

tapi xapa la..atleast aku ada orang yang sentiasa perhatikan aku...sentiasa tegur aku..nasihat aku...itu memang tanggungjawab suami kan..xkan nak biar isteri lepas macam ayam kot..hehehe..

panjang betul aku bebel....macam xmasuk ja dengan tajuk entry..heh.aku men type ikut hati dan kepala ja nie...

ok bai.


-2008-

3 comments:

Miss iLa said...

ske tngok mke akk .cntik ;)

nurul nabila bt medan said...

suka gmbr tu ! cantek <3
btw , ada tagged > http://nabilamedan-taipmenaip.blogspot.com/2011/10/tagged.html

wawaney said...

serius suka gila baca entry neh! taktau pasepa. tp sukaaa! hehe eh mahai noo gaji keja kdai kosmetik tuh! keja cc dulu ciputtt jaaaa. pdhai tokei untung dekat 4,5 rat gak sehari

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016