6 September 2011

Apa yang aku selalu bagi husband makan??

assalamualaikum.. hye peeps.

entry punya title memang tak boleh blah...

nak cerita pasal menu lunch 2hari lepas time dekat sepang sahaja.xtau la kenapa tetiba husband nak aku masak..nak jimat kot...sebelum nie makan kedai lagi banyak dari aku masak..dan aku pon dah lama xmasak untuk husband.last 1st posa kot...dah tak ingat pulak..

hari ahad hari tue,tengah duduk sembang-sembang dengan husband pagi tue..dia tiba tiba ja minta suruh aku masak sebelum p open house rumah mokmok....

nak bela adly yusop nie senang ja...HAHAHAHA..bab makan dia xcerewet langsung...tapi kena ikut apa perut dia nak makan.kena tanya betul -betul...nak ikan ke ayam...nak sayur kangkung ke kobis ke...kacang buncis ke...

jawapan selalu keluar :: "ikut u la..i makan ja..."..

tapi sebagai isteri mithali..aku selalu tanya gila -gila...sebab selera makan aku dengan dia xsama sangat.bila tanya ,tanya,tanya...

jawapan dia :: "i nak ayam goreng dengan sayur kobis +carrot.....sayur tue u masak macamana pon xpa..tapi xmau sayur air..."

maka,isteri yang mithali tadi pon ke kedai membeli apa yang suami beliau nak makan..hehehehe..*muntah hijau*

aku kalau beli barang basah dekat kedai runcit dekat dengan rumah nie,mesti mamat acheh tue tegur.."eh akak beli macam nak makan sorang.."...aku beli memang sikit gila...ngam-ngam untuk dua orang makan.

murah memang murah la..kadang xsampai RM5 pon total barang yang aku beli. kan dah 4bulan kawen,aku dah boleh catch up banyak mana husband makan sekali hadap...

makan ciput ja..aku masak nasi memang ngam-ngam untuk dua orang,kalau nak tambah pun aku selalu bagi husband yang tambah...aku pura-pura kenyang dah.HAHAHA..seronok bila tengok dia makan tambah nasi.rasa macam aku masak dah sedap...even kadang-kadang dia nak jaga hati aku ja..tapi aku suka.^__________^


hari ahad tue,aku cuma goreng ayam +kobis goreng letak kacang buncis sikit,terlupa nak letak carrot macam husband nak.

sayur aku masak ikut macam mak suka masak.sayur goreng sambal belacan.


menu yang xsemengah..
simple dan langsung tak susah!
^___^

hari ahad tue,sayur tue macam kurang kicap ja..
tapi licin la...
^___^


mai hari isnin,lepas balik dari buat buku pink pun husband xmao makan luar...nak aku masak juga...aku pun dengan senang hati masak....

hari isnin aku buat sup ayam+carrot dengan sayur kacang buncis goreng sambal belacan juga...kali nie sayur tue menjadi..better dari hari ahad.HEHEHEHE..

sup tertumpah minyah.
=.=""
rasa semua ok husband cakap.
aku kadang suka terlebih garam dengan terkurang garam.
tapi kali nie sup ok.
lega terus bila tengok husband hirup sup tue.
^____^

my feberet!
kalau balik rumah mak,ini lah masakan dia yang paling aku suka.
makan pulak dengan ikan kembung panas-panas.
ya allah,memang sedap!!
rindu nak makan mak masak.
T_____________T




para isteri,xsedap mana pun kita masak,tapi try bagi suami makan air tangan kita.benda nie boleh mengeratkan hubungan suami isteri.

aku selalu segan dengan husband bila dah sudah masak,takut husband makan rasa xsedap...tapi husband nie pandai pujuk....aku nie pulak xleh kalau orang kondem..tambah la kalau husband kondem...rasa macam nak bunuh diri..HAHAHAHA...tapi husband dah pandai kondem dalam iman,better dari mula-mula kawen dulu...kondem depan2..haha..sekarang kalau aku masak xbapa nak ok..dia tegur cara saiko dalam iman..


contoh ::
"sup ni kalau u tambah air sikit lagi ok...sebab rasa masin sangat..."
so,esok tu time perangat,aku tambah air sikit.....

contoh 2 ::
"sayur ni dah ok,tapi kalau u masak bagi layu sikit lagi mesti lagi ok.."
so,nanti bila aku masak sayur..aku ingat apa yang husband penah komen....aku pon masak bagi layu sikit.


kalau time mula kawen dulu...dia kondem agak kaw gak la..ke aku sorang ja emo lebih??HAHAHA..


contoh ::
"ubi kentang u masak nie keras...xboleh makan langsung..."



contoh 2 ::
"awat u punya sambal rasa pelik???"...


HAHAHAHA..tapi bila muka aku masam sebab dia komplen..cepat -cepat la dia pujuk...cakap "xpa..masak selalu lagi..nanti lama-lama sedap la....u masak xsedap macamana pun i makan juga....tq sebab masak dekat i..."

terus sejuk dada..^_________________^


oklah,bye.

4 comments:

Mrs. Farhan said...

sweetnyee. tetiba rasa nak kawen. =P

semoga berbahagia selalu k. aminnn. =)

sharifah athirah izyan said...

lawak je piya idup kawen tp seronok. yan pnah msk dkt bf. die ckp mcm adly ckp je tp kite tau lah die jg hati tp kalo dh die ckp iklas lynkn saje. :p

L.e.e.z.a said...

oke! entry ni yg wat tak saba nak rase alam rumahtgge ;p senangnye sis dapat laki cm 2 ;p
p/s: selamat hari raya! ;p

HoneyDear said...

perghhhh..pandainya memujuk..

hihi, tapi nikmat kan masak dekat suami. tambah-tambah plak bila tengok dia makan banyak. senang hati kita kannn..hilang penat..

tapi, awt sikit sgt hampa laki bini makan, kami dua orang makan mcm anak sepuluh. lebih dari bela hantu raya..
hahahaha =D

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016