24 August 2011

Apa itu PRAMILET??ibu hamil harus tahu...

assalamualaikum.. hye peeps.

sekarang,hati nurani dah lega sebab dapat beli vitamin untuk diri sendiri dan baby.apa itu pramilet??

aku pon baru saja tau..dia sama saja dengan obimin,cuma dia dari us...itu apa yang cina farmasi tue bagitau aku.aku suka betul amoi tue..dia explain gila -gila dekat aku..semangat gila muka dia.

pramilet dengan obimin nie sama saja.obimin murah sikit dari pramilet nie...

gambar google


begitu la rupa pramilet nie,obimin pun warna pink dan panjang -panjang juga...

apa vitamin yang ada dalam nie???

vitamin A,D3,C,B1,B2,B6,B12
folic asid
nicotinamide
pantothenic asid
calcium
iodine
iron
magnesium
copper
zinc


so,kalau dah telan pramlet nie,asid folic tue boleh la stop ye...bau dia macam asid folic juga...sebiji sehari.aku telan lepas makan.

time 3bulan gini,memang sangat sangat penting untuk kita ambil vitamin..baby tengah nak membesar dan dia perlukan vitamin yang cukup.

harap baby sehat.

tq to sis my lady sebab share info yang berguna....




kalau nak baca info yang di share oleh kakak2 yang lain,klik kotak komen okeh:)

8 comments:

Lady of Leisure said...

hehe akak pun makan pramilet.. bau dia sedap je kan, ala2 air bandung skit.. gynae akak prescribe pramilet ni masa masuk second trimester, first trimester dia kasi folic acid, masuk second dia kasi pramilet lepas tu akak kasi tau gusi berdarah dia kasi calcium pill skali..

LiAnA said...

akak amik pramilet ni sejak peknen si aqil.. yg no 2 ni ambik obimin kejap je.. tp tak tahan berat naik menggila.. terus tukar pramilet balik.. lega hati hihi.. supplement tambahan yg bagus lagi ialah neurogain.. utk baby brain..

~MyLady~ said...

salam. pekabar ibu & baby? MakLady teruja bila baca entry kli ni. ttiba teringat la masa MakLady kandungkan anak MakLady..

Nak kongsi cite, leh? hehe.. sbnrnya mmg digalakkan makan vitamin yg mcm ni. dulu MakLady hanya amik Obimin je. Mmmg dia bagus utk janin dan tak perlu amik apa2 lagi. Tapi mcm MakLady dinasihatkan oleh Dr Amir (doktor yg melahirkan putra putri MakLady dlu) .. agar mengambil ubat ni, sehingga kandungan 8 bulan sahaja. Takut baby terlebih sihat plak..hmm ye laa..mcm2 vitamin ada dlm pil tu kan..nnti super aktif la kot..hehe..anyway, apa sj ubat/vitamin kita amik, mmg harus dptkan pandangan dr pakar..

Note: Sronoknya tgk ibu muda ngandung anak sulong ~ nostalgia gtew.. MakLady doakan safiyyah & baby sihat walafiat selalu. ;) take care..<3

honey bedazzled said...

pramilet and obimin tu sama; jenama je lain. macam panadol dan uphamol.

farhanna said...

so kalau dh amik obimin, x perlu la amik pramilet kan ?

safiyyah osman said...

farhana :: ana,klu dah ambil obimin dah ok..sbb sama dgn pramilet..:)

holaulala said...

tak sabar nak tgk baby. haha~!

ayne said...

vitamin ni macam lah kalau amek vit c, vit b complex, folic acid n iron eh??

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016