14 July 2011

tips :: apa yang tak boleh ibu mengandung buat.

assalamualaikum.. hye peeps.


nie aku tulis apa yang orang atas atas selalu pesan dekat aku.sharing is caring.


1. jangan tengok peristiwa yang ngeri,kejadian ngeri,benda or perkara perkara buruk.contoh macam accident,orang cacat or benda yang memang termaktub dalam istilah "buruk".

macam aku nie,masa zaman bujang +dah kawen before pregnant,aku suka tengok gambar gambar nger.otang kepala pecah kena lenyek lori la..orang accident la..orang putus kepala la..gambar budak budak cacat sebab urranium la..tapi bila dah pregnant nie,memang aku dah tak buang tebiat p tengok gambar gambar yang ngeri ngeri.

better elakkan okeh.

2.jangan bunuh haiwan.yang nie suami isteri dilarang keras.tengok haiwan yang comey comey tak pa.jangan dok p mancing ikan lepas tue bunuh..p tembak burung la..p lenyek kucing la..beringat sesama sendiri okeh.

3.jangan makan makanan yang tajam -tajam. contoh,tembikai,nenas,tapai,tebu,ikan pari,kambing........banyak lagi...nasihat aku,kalau pregnant baru lagi macam aku,elok elakkan makan buah buah kampung.p makan buah epal,buah pie,buah anggur...durian lagi la jangan....

4.jaga time berjalan.kalau dah rasa kasut tue dah haus,suruh suami beli baru.takut tergelincir dalam toilet.jangan pon slow slow.

5.jangan makan makanan pedas.tomyam semua tue jangan lagi kalau still baru.pantang sat dulu.kalau rasa badan kuat xapa.

6.jangan makan limau.apa ja yang nama dia limau jangan makan.bahaya sebab limau pun tajam.

7.jangan makan atau minum yogurt.sebab takut cirit.bila cirit,kita jadi teqan kan..takut baby yang tengah dok nak melekat tue jatuh.nanti dah 4 5bulan ok lah kalau nak minum.

8.jangan liat nak minum susu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..xlalu macammana pun gagah juga minum.kesian dekat baby dan diri sendiri.nanti gigi jadi senget baru tau .HAHAHA.minum susu sebanyak mana yang mampu dalam sehari.

9.jangan xmakan ASID FOLIC.p beli dekat farmasi.sapa yang dah berkahwin dah boleh start makan.asid foliv tue vitamin B..baik untuk badan dan baby.sebab dia elakkan dari baby cacat.untuk sebulan baru RM3.00...aku mula makan seminggu lepas kahwen sampai sekarang.



itu jala...yang aku ingat ingat.

semoga baby kuat dalam perut kita okeh!^________________^

3 comments:

cik kia said...

alalaaaa,kiaa baru tau yg kak fea dah pregnant ! congratulations tau ! jgn lupa nanty pakaikan baby tu baju elmo ;) mesti comel hee

NaNaRuZaNa said...

dik,xyah beli asid folic tu..buku merah dah wat lom kat klinik kesihatan..?kalo lom,sile la wat..then derang akan bg sume vit yg perlu spt iron,vitB,vitC n acid folic for free...pesan akak,jgn terlalu ikot pntg2 xbetol..sebab takot lg berhati2,lg mende tu dekat..just enjoy your pregnancy..jgn angkat brg berat2,minum air n mkn bekhasiat..okeh....?

veesakura said...

ala, takleh mam durian ker? kene mam banyak2 before preggy nih. hehehe

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016