24 June 2011

tips :: tanda -tanda awal mengandung yang setengah dari kita tak sedar.

assalamualaikum.. hye peeps.

sharing is caring.


1. Sembelit
Sembelit biasa terjadi semasa kehamilan. 
tip untuk hilangkan sembelit :: 
  • Pastikan anda mengambil air sekurang-kurangnya 10 gelas sehari.
  • Ambil makanan berserat tinggi seperti roti gandum penuh, bijirin oat, buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Aturkan masa membuang air besar.

tapi pada yang memang ada sembelit,cuba dari sekarang minum air yogurt bliss nestle tue,dia dapat hilangkan sembelit.


2. Kembung perut
perut masuk angin bukan sebab tahan lapar okeh.kira dia macam tetiba perut kembung walau pun dah makan.

3. sakit gigi
sebenarnya,semasa tumbesaran bayi,bayi pon perlukan kalsium utk membesar..gigi kan terjadi dari kalsium.dan baby memang akan ambil kalsium dari ibu.so sila minum susu banyak -banyak okeh.

4. kerap kencing.
even baby belum besar pun simtom kerap kencing nie akan terjadi juga.sat -sat nak kencing...tanda -tanda pregnant la tue..

5.  rase basah di bahagian sulit.
pengeluaran cecair yg berlebihan adalah disebabkan badan kita sedang berubah utk keselamatan dan keselesaan baby.cecair yang keluar tue cuma cecair putih.

6. tumbuh jerawat
hormon tengah galak bertukar so bagi can la ei jerawat naik..hihihi

7. susah nk tidur
malam -malam asyik susah nak tidur,bila pagi rasa mengantuk.salah satu tanda awal.maybe sebab hormon juga.

8.hot flashes
badan panas macam nak demam terutama diwaktu malam.kebanyakkan orang cakap,orang yang subur memang suhu badan dia tinggi dan orang yang pregnant pun suhu badan akan meningkat.

9. puting jadi besar dan gelap 
tanda yang paling ketara.kemungkinan anda pregnant.

10. kuat makan.
nafsu makan menjadi -jadi.makan lebih pada biasa.

kredit to : tina

bye.

2 comments:

siti hajar said...

eee, kakak da pregy ke?? best nyer. tahniah tahniah..

saya bw here tau !!

Anonymous said...

Kalau kuat cair putin susu di awal kehamilan pun normal ya?-azni

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016