23 April 2011

mari dengar aku cerita tentang persiapan perkahwinan aku dari A to Z

assalamualaikum..

pertama sekali aku nak cakap wedding aku hanya berbudgetkan RM7500++ tak lebih dari 10k kurang dari 9k.

zaman sekarang kalau ikut ikut memang tak cukup kalau mak ayah tak bantu sikit.tapi xapa rezeki buat kerja baik ni akan sentiasa ada.macam aku mak aku bantu 50%..dan 50% lagi dari duit hantaran dan duit sendiri.ayah bantu aku secara batin.ayah kira macam pakar untuk mententeramkan jiwa dan hati aku yang kadang kadang kusut sebab pikir nak settle kerja kawen ni.


jom mula dari A..


1. jumpa kad dan tetamu.

ini memang kena plan betul betul. aku memang minta mak yang uruskan bab ni.panggil adik beradik semua.cuma aku pesan dekat mak jangan panggil seorang ja manusia ni datang kenduri aku. manusia tersebut ialah MAKCIK aku,adik kepada mak aku.haha..aku memang kejam.kalau aku dah tak suka,buat la macamana pun aku tetap xsuka dan silap silap kalau dia datang kenduri aku,aku halau dia dan xmustahil parang naik atas kepala dia. x__x

dan mak aku pun dah janji xakan jemput dia.good!^___^

jemputan kalau tak salah 900orang kot.kalau xsalah..kad mesti buat dan darab dengan atleast satu kad 3kepala or 4kepala.

kad paling simple di dunia maya.
haha
kad lawa tapi orang buat pijak pon xguna.
huhu

2. catering.

ini pun penting.kena booking awal awal.seeloknya 4bulan or 5bulan sebelum majlis.macam aku,aku booking lagi sebulan nak kenduri.okeh jangan tiru cara aku.haha..aku kenduri bukan time cuti sekolah so xjadi masalah.yang jadi masalah bila kenduri kita buat time hari cuti sekolah.memang berebut rebut la kan.ingat hg sorang ja nak kawen??haha =.="

gambar google




4. mak andam / butik pengantin.

paling penting untuk bride to be.servey dan tengok betul betul cara mak andam tue makeup..jangan main tangkap muat ja..nak ke muka jadi macam pondan time kenduri dan nikah??perh!scary gila!haha *__*
pastikan mak andam yang anda pilih tue dia yang akan makeup kan anda bukan tangan lain.usha barang barang makeup yang dia guna.kalau cap ayam better cari mak andam lain.

selalulah update psal outfit kita dengan mak andam yang dah kita hire.selalu ingatkan dia tentang majlis kita sebab bukan kita sorang ja yang hire dia.selalu update dengan dia jangan lah sampai tahap annoying.

macam aku,aku settle psal mak andam ni sangatlah cepat.hee..dan aku bayar cash.sebab malas nak tangguh tangguh.sebab once u dah settle satu part,u boleh settle part lain.kalau tangguh..nanti jadi kecamuk kepala.

dan aku selalu sms fasha tanya warna kasut..tanya pasal tdung..tapi sebenarnya niat dalam hati cuma nak ingatkan fasha pasal wedding aku.so kena pandai pandai ayat la kan..jangan bagi dia rasa kita force dia.theee...i love u fasha!

sebelum

selepas.




5. deco bilik pengantin.

part ni sila la berbincang dengan emak.macam aku mak aku idea dia mencurah curah sebab dia sangat suka membaca majalah pasal deco rumah.so aku biar dia yang handle pasal bilik.heee..

tapi ada juga bercanggah pendapat.aku mula ja bercanggah,tapi bila pikir nak jaga hati dia,aku ikut kan aja apa idea yang dia bagi.sebab aku sayang dia.

so idea bilik memang semua dari my mum.aku cuma siapkan apa benda yang aku nak letak dalam bilik tue ja.best ada mak yang steady idea dia.

semua furniture dalam bilik warna putih..dinding putih,pintu semua dicat putih.

tak sabar nak tengok bilik tue bila dah siap dipasang dengan curtain.

gambar dari google







6. kasut bride.

pasal kasut kena bincang dengan mak andam kita.macam aku, aku sms tanya kaler apa yang sesuai untuk baju yang aku nak pakai.fasha suruh aku ambik warna cream.so mencari lah aku kasut warna cream.dan dah rezeki aku,bila pergi shopping dengan adli jumpa satu kasut yang masyallah!!!cair aku tengok!dan berwarna cream!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


snap 1

snap 2

snap 3


hohohoho
i like it so much!!!


7. tudung nikah / viel

ini kena settle siap siap.confirm dengan mak andam.if nak DIY sendiri pun ok..nak mak andam yang cari pun ok..mana mana ja.

macam aku,fasha dah settle semua.lega.


8. OP ( official photographer)

ini pun kena booking awal awal kalau kenduri kita buat dalam cuti sekolah.macam aku kalau ada rezeki last minute insyallah ada la OP.kalau xda rezeki memang xada OP.

redha part ni ^___^ even teringin.budget xmengizinkan.


9. doorgift

ini pon kena betul betul standby.takut nanti tak cukup.kena ambik kira doorgift untuk kanak kanak juga.part ni lah paling susah nak pikir.T___T

so kena standby duit yang banyak untuk part ni.macam aku ada rezeki murah sebab kawan kawan tolong sponsor sorang sikit.lega.*___*


10. bridemaid

ini pun perlu sebenarnya.aku tak tau nak minta sapa jadi bridemaid aku.T___T. so buat masa beberapa hari ni memang tak ada.ingat nak minta gf along jadi bridemaid tapi belum bagi tahu kak muse lagi.heee


11. mesti inform plan kita pada emak dan side belah bakal suami.

aku belum call lagi mak adli untuk bagitau pasal pukul berapa nikah.dan apa plan aku dekat adli.mak ddah tau dah plan aku.

kami insyallah akan bernikah pada pukul10pagi bertarikh 30 APRIL 2011.lepas tue terus akan ke butik fasha untuk salin baju dan touch up make up.so maybe akan jadi kalut sikit kot.tapi minta minta semuanya lancar.mak pun ada sewa rumah depan rumah aku untuk family adli tunggu sementara nak tunggu aku dan adli bersiap di kedai fasha.hope tok kadi tue tak spoil or melambatkan pernikahan.


12. settle borang nikah

part ni kena settle awal.sebulan sebelum nikah kena settle sebab mudah.macam aku 19.april.2011 baru aku pergi submit borang nikah ddekat pejabat agama dengan ayah.hahaha...relax ja...25.april ni dah boleh ambik surat kebenaran bernikah dah.yipppie!

13. siapkan benda benda remeh.

benda benda remeh tue macam , deco untuk ddalam bilik..contoh frame gambar, paper lantern, candle..apa apa yang kita nak deco.

buat budget untuk itu ye ladies!^___^



itu ja la yang aku rasa dari A to Z.aku ni xada la detail sangat.aku suka kerja mudah.tak suka mensaratkan keadaan.heee...


semoga semuanya lancar.


p/s :: paper aku 26.april 2011 ni..dan last paper pada 28 april 2011..otak blur.doakan segalanya lancar.tq.

10 comments:

Wyne @ Mouren Mauve said...

Hi! Saya selalu datang to your blog tapi tak pernah bagi komen.

Anyway, Selamat Pengantin Baru and pesan saya...lepas kawin ini akan, kena lebih2 kan ber lawa ye, biar orang cakap kat hubby you yang dia untung dapat isteri cantik hehe!

Tapi you memang cantik orangnya juga hehe!

Enjoy your new chapter as a wife. Yay!

cik bahulu oren said...

smoga segala persiapan bjln lncar babe..lg smggu ja lg nk jd istri adly..hehhe..i'm happy for you :)

<<>> Shahrizlin <<>> said...

slalu bace persiapan awk ni.. semog lancar hendaknye ok..amin....

safiyyah osman said...

sis wyne :: heee..nanti kena makeup selalu la kan sis...:)..tq sis dgn peringatan tue:)...

safiyyah osman said...

ija /cik bahulu ::hehee..u ckp mcm tue tetiba teringat psal yang 1st dulu tue...hihihihihi....xsangka jdoh dgn eli.tq babe:)

safiyyah osman said...

shahrizlin :: tq awak:)..hope segalanya lancar:)amin

nida-razak said...

bgusnya awak buat review cm ni, berguna untk b2b len termasuk nida.. =)
smoga semuanya lancar =)

CandidClover said...

Getting Married is a wonderful time. Let us capture the moments for you :) Visit us at www.candidclover.com. call our sales consultants to get exactly what you need for the price you can afford!!

MSfaten said...

Sis, saya nak mntak kebenaran amek blog sis utk jadikan contoh kat entri saye ye...
Nanti dah ciap sy bg link ..
:)))

MSfaten said...

ni entry nye sis,

http://realstoryofme.blogspot.com/2011/07/jelez-dengan-mereka-yang-kahwin-muda.html

hope sis dont mind kan..??
well,kalo bole nak tau umo sis bpe ek???

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016