13 April 2011

berkahwen sambil belajar apa yang best?

assalamualaikum..

pendapat aku.


nak berkahwen tapi kita masih bergelar pelajar,kehidupan memang akan menjadi payah.susah dan bukan senang.buat persiapan kearah "hubungan halal" bukan sesuatu yang senang.mana nak study..mana nak pikir itu ini untuk persiapan perkahwinan..pening lepas tue boleh pengsan. =.="

macam aku, aku rasa pelajaran aku makin better lepas bertunang,maksud aku, result pelajaran aku makin mantap bila mana otak aku pikir dua benda dalam satu masa. 1 pikir pelajaran, 2 pikir persiapan perkahwinan.okey, aku tipu.pelajaran berada di number 2.heee..




tapi disini bakal suami atau tunang kita yang main peranan penting.dia yang selalu kena remind kita tentang pelajaran kita.bukan ikut sama hanyut dengan jiwa kita yang lebih banyak pikir nak kahwen.tipu kalau ada orang cakap dia lagi excited pikir pelajaran dari pikir persiapan perkahwinan dia.haha.sapa tak tergedik nak kahwen wei?=.="

macam adli, bila dia tengok aku hanyut ja sebab asyik pikir nak bernikah,dia akan cepat cepat bagi aku suport untuk pikir hal hal pelajaran.dia selalu remind aku.selalu tanya pasal study.ambik berat pasal pelajaran aku kadang kadang sampai tak tany aku sehat ke tak.haha..bila setiap result aku dapat good,dia cepat cepat ucap taniah dan bagi aku rasa excited lebih untuk dapat lagi baik.

cuba kalau adli ni jenis lelaki yang jeles dengan kepandaian pasangan.maksud aku,lelaki yang otak tempurung yang pikir bakal isteri tak boleh tinggi dari dia.kalau dia cuma diploma,si isteri haruslah diploma juga or hanya SPM.

sila jauhi lelaki yang sangat jeles dengan keupayaan kita.



banyak lec aku yang cakap,kebanyakkan student yang nak berkahwen,ramai yang ambik langkah singkat dengan quit belajar.

aku bukan tak pernah rasa nak quit belajar,pernah..tapi adli la yang selalu ingatkan aku.betapa pentingnya pelajaran untuk masa depan.dan dia selalu keluarkan ayat mati untuk aku.

"sapa nak bayar duit PTPTN kalau u quit study??"

hahaha..terus tak jadi quit bila kena ayat macam tue.>_<

nasihat aku,jangan jadikan apa apa rintangan sebagai alasan kita untuk jatuhkan semangat kita.jadikan orang yang hebat sebagai contoh.

aku ada cikgu yang punya anak 9orang dan dia still gigih buat master.kenapa dia boleh buat kita xboleh?



p/s :: gambar tidak ada kena mengena dengan entry.hanya gambar hiasan.


bye.

5 comments:

puteri ain said...

yang penting niat dan tawakal pada diri sndri :)

TINA said...

Assalamualaikum

betul 2.pelajaran lebih penting.best entry ni.saya suka

LadyRye said...

wahhh sangat kagum dengan cikgu itu..anak2 dia sudah besaq kah atau masih baby seperti anakku?

kak rai pun final neh dari 23hb sampai 29hb..kuhkuhkuh! takutttt!

safiyyah osman said...

puteri ain :: yup..betul2..:)


tina :: hee...pelajaran tue penyambung hidup kita..


kak rye :: anak dia last darjh satu or 3 kot klu xsilap...y sulung sebaya aku.

LadyRye said...

anak2 dah besaq gagah la jugak lagi wey walau 9 orang pun..

ni anak2 duk baby baby oooo like baby baby lagi ni...

meroyan aku!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016