16 December 2010

pada umur berapa anda datang darah haid?*bacaan untuk wanita dan perempuan sahaja*

assalamualaikum..

harini tetiba terlintas pasal benda nih...orang cakap...kalau kita datang period awal..kita akan jadi ikan paus awal monopaus awal..ye ke?ada sesiapa tau pasal nih tak?..

ramia kawan kawan aku datang period awal..ada umur 9tahun dah datang...gila kendos fefek dah darah...tapi yang aku perasan kalau datang period awal..bentuk tubuh badan mesti macam jadi terbantut...

ada kawan aku yang umur 9tahun datang period..bila umur meningkat..dia tak tinggi tinggi...time zaman sekolah memang dia macam giant la...besar dari kami kami yang belum period...

macam aku ...period hadir dalam diriku 1st time aku umur 13tahun...oh sangat malu ok time tue..time aku 1st period tue ayah ja ada dekat rumah...mak sarimah (mak tiri), time tue tak ada...masa tue lagi 3hari nak raya aidilfitri..time dekat toilet check check ada darah...

ulang alik nak cerita dekat ayah..tak tau nak cakap macamana...lasttttttttttt....

ayah tengah cuci tingkap...

aku :: "ayah..."

ayah :: "awat?"

aku :: "saya dah keluar darah.."

 *hahaahha...itu ja ayat paling cantik aku rasa..haha..time tue mana tau darah tue orang besar besar sebut period...hahahaha*

ayah aku pun tak cakap banyak..dia pergi kedai beli pad...hehe..terima kasih ayah!!


bila period..memang kita tak boleh lari dari sesungut sengugut...tapi masa zaman sekolah menengah..memang aku tak ada langsung rasa sakit senggugut tue..kita dia datang smooth ja....kalau kawan kawna cerita pasal senggugut mesti tak dapat nak imagine...

tapi bila dah bekerja dulu...kalau period sengugut mesti hadir mai sekali...sakit dia aku suka tahan...dan petua untuk rasa relax dari sengugut...banyakkan minum air suam suam baby...yang selalu susu baby kita bancuh tue kan suam suam..suam suam macam tue la kita minum..minum pada kadar yang banyak...jauhkan air ais...dan aku confirm..bila kita amal macam tue..nanti period yang ketul ketul tue akan cepat keluar dan sengugut akan ada sekejap ja...*selamat mencuba!!*

selalunya..normal period akan datang dalam circle..maksud aku..period yang normal..dia akan rotate cukkup cukup 28hari atau 30hari..kalau lain daripada tue..itu period yang tak normal..so kalau jeneh teruk agak susah nak predict untuk cuba pregnant....

macamana nak kira?..macam aku dulu..sumpah aku tak tau apa tue period normal tak normal...tapi bila dah nak bersuami berumah tangga baru aku belajar dan aku tanya pada orang yang lebih tua...

macamnih...katakan kita datang period 5hb.12.2010..itu kira 1st day kita....lepas tue katakan lagi kita haibs period 10hb.12.2010..time tue memang period dah licin kering...so kira hari ke6 kita dah habis period kan...nak tau bila pulak period kita nak datang semula?...ok..lepas hari ke6 tue...kita start kira 7,8,9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28.......so kira hari ke29 tue la 1st period datang balik..paham?hihihi...kira punya kira...1 JANUARI 2010 period kita akan jadi 1st semula...:)..setengah tue ada yang circle dia rotate 30hari...28 dengan 30 hari tue kira normal...yang tak normal tue..bila hari ke 15 or ke 20 dia dah datang semula period...itu tak normal...




itu jala yang aku nak share pun..kalau salah tolong betulkan:)..

bye

11 comments:

azuin said...

azuin period umo 14 thun...

sblum 2 mak asyik risau nape x period2 g...

huhuhu

THE LEKAT LEKIT STORY said...

sy agak lewat period dlm umo 15thn cmtu la sbb maybe fizikal kecik kot.. 1st time dtg period mak aii punya lama. dkt sebulan smpai panik jugak.. period tak abis2. Pastu period sy jenis tak stabil.. dulu sblm kawen kdg2 2 3 bln skali. Masalah segugut takde.. Risau jugak bila dh kawen.. takut tak blh pregnant. Risau jugak.. skrg ni tggu2 kot2 ada rezeki. mula2 ms br nikah amik juga planning pill takut bunting pelamin.. then lepas majlis kawen takde amik dah.. takut effect dr planning pill tu sbb amik awal sgt. tp tak banyak pun... lps kena nasihat dgn kwn2 trus tak amik dah

Syirahh Nursyahirah said...

Syirah period umo 10 thn. masa tu bulan puasa. Syirah salu period mesti lebih dari 30 hari. kadang² sampai 40 hari baru period lagi. normal ka tu?

safiyyah osman said...

azuin :: lambat eh..hihihi...sampai mak pun nek risau..

safiyyah osman said...

lekatlekit :: wau..awal ambik pil perancang..selalunya..org mmg tak bg ambik awal2...:)

safiyyah osman said...

syirah: kalau umur bawah 23tahun ok lagi tue:)...time remaja mmg hormon tak betul sgt..jgn risau ok:)

Faarihin said...

teringat kat member.. umo 16 baru dia kena period..

Ayuraza said...

haha..
ye..mmg aderpown org tak reti kire..hehe..i la tuh..muahaha..
main hentam je kan..tp since da kawin mmg kire siap2..kot2 terlajak perahu..ngeh2..

~Sweet Srikandi~ said...

until now..i'm 16 next year will be 17 but my period not coming yet..apa yg perlu dilakukan ek?? risau tu mmg ada...tapi entahlah..huhuh

Ummi AmnaAmzar said...

ummi suke bc entry2 awak ni...bukan yg ni je tau...semua..sangat best olahan ayat awak..

safiyyah osman said...

ummi :: salam ummi..alamak..segan la umi...ayat mcm budak2..hihi..thanks umi:)

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016