5 December 2010

jangan melihat pada kelebihan orang lain.

assalamualaikum..


kita nih selalu suka tengok kelebihan orang lain..suka tengok perempuan cantik....suka tengok perempuan yang datang dari family senang...suka tengok segala kelebihan orang lain...

ok salah.bukan suka sebenarnya..tapi jeles...cemburu..bila dah tengok dalam hati akan cakap.."ish kenapa aku xcantik macam dia..kenapa aku tak ada mak ayah kaya raya..tak pun senang lenang..."..

aku tak cakap orang lain..tapi aku cakap tentang diri aku sendiri...last last..diri sendiri yang jadi down...

tapi pernah tak kita terpikir...or aku terpikir...kenapa perlu tengok kelebihan orang lain...sebab sebenarnya diri kita sendiri ada kelebihan ...:)

macam aku...


ayah dengan along & kak pikah
masa nih aku baby lagi..
hihi


ayah dengan mak tiri aku..
mak sarimah..
time diaorang kahwin aku umur 6tahun ka 8tahun ntah..

ayah bersama cucu pertama beliau..
jadi tokwan time umur 54tahun


ayah
osman bin ahmad 
aku ada seorang ayah yang superb..boleh bersembang apa sahaja...pasal bf..pasal hiburan..pasal artist..pasal politik...pasal internet...oh macam macam aku dengan ayah aku boleh bersembang....tak ada batasan....melawak lagi la..potpetpotpet kat ayah...semua boleh buat...kira ayah aku SAHABAT aku...



along..
dah tua tapi tak kawin kawin..hihi


along dengan bakal isteri beliau:)
kak muse!

abang (along)
mohd solehhudin bin osman
aku ada seorang abang yang best..hensem.haha ..yang bila minta tolong akan selalu ada....walaupun dia kadang kadang garang..or maybe aku ada rasa takut dengan dia sebab dia abg..hihi.tapi best..apa nak insyallah dapat..aku dengan along beza 5tahun..


mak fuziah time kak pikah kahwin:)

mak sarimah time kahwin dengan ayah.

mak
fuziah yahaya & sarimah yahya
aku ada dua orang mak yang mantap...seorang mak kandung..seorang lagi mak tiri...dua dua baik...even aku lebih rapat dengan mak tiri...tapi dua dua aku sayang!..dua dua boleh aku buat idola...:)

nur afiqah binti osman
umur dah 23tahun.
dah ada baby!

beliau dan suami beliau..
haha

kakak
nur afiqah osman
aku ada seorang kakak...baik..even kadang kadang dia kedekut nak mampus..hehe...tapi best..sekepala...sehati..sejiwa...pernah nangis sama sama..dulu kecik kecik dia banyak berjasa dekat aku...:)basuh baju sekolah...cuci kasut sekolah....beli nasi time rehat dekat sekolah...:)..


aku mak dengan adik tat..
adik bongsu!

adik adik
mohd mukhtar osman ,nur najwa mashitah osman ,nur syahadah khadijah osman & nur nashibatul asma

*gambar adik lain tak ada*

aku ada seorang adik lelaki dan 3orang adik perempuan...:)...4adik adik aku nih terbaik..:).hormat aku...buat aku macam kawan...boleh melawak ..bila aku minta tolong insyallah sentiasa boleh tolong aku....:)..


jejaka anak dua..haha

hati jantung semua kat dia.

tunang , sahabat , kekasih , bakal suami
mohd noradli bin mohammad yusop

aku ditemuka allah dengan adli yusop...seorang lelaki yang pentingkan keluarga dan kerjaya..winkwink..heee..lembut..soft spoken..faham dan tak pernah kongkong aku...tak panas baran..xada maki maki kalau marah...duit tak pernah berkira...dan aku doa semoga dia bukan kaki perempuan dan kaki kaki dadah or arak...dan insyallah dapat bimbing aku:)


aku ada sepupu yang best...amira nadia..elimaslina...khairul harmi...terbaik dan termantop!...ada tiap kali aku perlukan diorang...:)..

dikurniakan allah rupa paras yang elok..tak cacat..dapat bercakap..berjalan....


mana nak cari?..orang lain ada ke macam aku ada?...


aku bersyukur..walaupun kadang kadang jeles dengan kesempurnaan luaran yang aku nampak pada orang lain....


walau pun...

aku nih datang dari mak ayah yangbercerai berai....walaupun aku terpaksa hidup susah...


tapi..allah selalu murahkan rezeki untuk aku...dan semoga aku tak terlambat untuk berubah dan bertaubat...


macam ada seorang kakak nih pernah cakap...jangan kita pandang kelebihan orang lain ..tapi pandang kekurangan orang lain yang jadi kelebihan kita....

adli pun pernah cakap...semua family..semua orang akan ada masalah dalaman sendiri...even kita tengok luaran gila best...


yakin dengan diri dan kurniaan allah...hanya DIA yang perfect!:)

5 comments:

Shaofie said...

keluarga bahagia. semuga semuanya selamat dunia akhirat amin!

safiyyah osman said...

shaofie :: thanks beb:)

aisyahkhalil said...

oh myyyy. tengok gambar ayah u tadi and baru tahu u mak sedara i. ur father and my nenek adik beradik. i ni cucu makchaq. what a small world! :)

safiyyah osman said...

aisyah :: hehehe..o00..u anak abg khalil ei.tpi dah lama xjumpa makcahq semua...kim salam kat mak n abah:)

Wawan3y. said...

piah, family piah ramai, besh sgt, meriah.family kami sikit, bosan :(
suka sgt entry neh, btoi2, kita kna pndg kelebihan kita yg mnjdi kekurangan kpd org lain.

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016