29 December 2010

jangan bunuh kucing itu..dia tak berdosa.

assalamualaikum..

kucing haiwan yang paling disukai oleh nabi kita...di kurniakan dengan rupa paras yang comel...dijadikan untuk buatkan kita melihat menjadi sayang ...

aku memang gila dengan kucing....:)....dulu aku ada seekor kucing yang aku bagi nama BOK...dia kucing paling aku sayang..............................bila demam aku bawa pergi klinik....suapkan ubat...jaga sampai dia sembuh.....bila kaki dia hampir nak kena potong...aku bawa pergi klinik...jaga macam baby...dia nak kencing nak berak..aku teman....sampai dia sudah lepas hajat..sama sama jalan masuk rumah....:)...rindunya dekat BOK..

tapi jodoh kami nak hidup sama sama tak panjang....dia dah tak ada sekarang...T__T...lepas dari BOK...aku ada jumpa seekor kucing dekat satu kedai makan area sungai petani...time tue aku tengah makan dengan adli...tengah tengah makan aku nampak sekor anak kucing nih..comey...tapi dia duduk diam ja..bila aku panggil dia buat bodo...bila tengok lama lama baru perasan dia punya kaki sakit..patah...

aku tengok dia dah lemah gila...aku minta izin adli nak bawa kucing tue balik..yala.kan naik kereta adli..mana tau dia xmau kereta dia busuk....bila aku angkat ja dia...bau dia macam bau bangkai...memang busuk gila weh..leps tue dia macam takut..aku terus letak dekat dada..biar la time tue baju aku kotor pun...dia duduk diam ja..dalam kereta dia pandang ja aku.....sampai la dekat rumah...

aku cuci luka luka dia..time tue dia memang tak boleh bangun...aku pergi dapur...aku bancuh glukos..aku gaul glukos dengan nasi tambah ikan sikit...time tue aku rasa dia umur dalam 2 3tahun kot..sebab kecik lagi....dia bangun makan..billa dah minum air glukos tue dia macam ada tenaga sikit...

malam tue aku snap snap gambar dia..

cokie..
malam 1st aku jumpa dan bawa dia balik..



mulot dia macam pernah terseret...
aku sapu minyak gamat..


esok pagi tue..sebelum pergi kerja..aku dengan mak bawa dia pergi klinik KERAJAAN....perut dia memang aku dah agak mesti cacing...bila dah bawa tue...jadilah aksi yang memang bagi aku ORANG KERAJAAN NIH PERGI KERJA GOYANG TELOQ ja....macam LADYRYE cakap tak semua orang kerajaan macam tue..tapi sapa macam cili dia rasa pedas:)..

time bawa tue..aku masuk dekat bahagian lab dia kot tak silap..dekat situe ada satu tempat untuk letakkan kucing kita..jauh dari pintu masuk...then tunggu doktor tue datang...dia LANGSUNG tak masuk tengok cokie..dia cuma berdiri depan pintu ja...

doktor :: saya bagi awak dettol awak kena cuci sendiri kaki dia..(lepas aku cakap kaki cokie kotor dengan macam patah)..

aku :: dettol tue ja ka?

doktor :: saya bagi sekali ubat cacing....kaki dia tue bukan patah....

terus dia belah macam tue ja tanpa tengok cokie dekat dekat weh...apa perasaan ampa??...aku terus cakap 

aku :: kalau macam nih bek tak payah jadi doktor!!"..

lepas dah bayar ubat semua..patek lagi atas angin RM15...macam tue ke check up haiwan sakit??1st time aku pergi klinik haiwan KERAJAAN punya...menyesal!

kaki macam nih dia cakap tak ada apa apa..
cokie dah terjengket jengket..

bila balik dari situe..bagi dia makan ubat lepas tue terus pergi kerja.malam tue balik pukul11 tengok dia dah sehat sikit..lega hati aku weh...

masuk hari ketiga dia makan ubat..malam tue baru aku perasan....dari badan dia ada keluar ulat sampah......aku ambik satu satu buang....lepas letak minyak gamat satu badan dia....bawa dia masuk tidur dengan aku....masa nih dia dah lalu makan...

esok tue....aku nak pergi ambik lesen kereta..aku bangun pagi tue tengok dia dah tak larat......dekat punggung dia ulat sampah tue dah banyak.....maybe ulat ulat tue panas sebab aku bagi dia antibiotik...banyak sangat ullat tue keluar..dia pandang ja aku...

time tue dah taw dia dah nak meninggal..cepat cepat aku ambik camera snap gambar dia...T___T

time nih dia memang langsung tak boleh bangun.



nampak tak ulat yang dekat dengan punggung dia tue..


i miss u cokie..

dia sempat ada dengan aku 4hari ja..

rindu.

semoga kau terus aman disana cokie syg..
even kita dapat stay 4hari ja..
tapi kehilangan kau sangat berbekas dekat hati aku.
doakan aku.
T____T


kalau tengah tengah makan ada kucing mai dekat gesel gesel minta makanan.bagi je...jangan sepak sepak suruh dia jauh...kucing nih haiwan yang tak pernah berhenti berzikir....kita buat baik dengan dia..dia akan sentiasa doakan kita:)..


14 comments:

My Bloggie ! said...

penyayang.. :))

Azah Skaliskala said...

baru semalam, kucing sy kena racun dgn nenek jiran sebelah. sedih teramat :'(

ruby zaizi said...

ala sedehnye entry ni..ni yg rasa emosional ni wlupon xminat kucing sobks

wanie said...

ya Allah. rendunya dekat kucing-kucing aku.
skrng dah tak bela apa pon. sobssss T______T

Amirah Idris said...

cokieeeee ♥ :'(

LadyRye said...

walaupun aku fobia ngan kucing sejak dia cakaq kaki aku masa aku umoq 2 tahun, aku tak la sampai sanggup bunuh atau kaih dengan kaki..

sebab aku takut, baik aku lari jauh2! hahaha!

Amalina Jo said...

malin pun takut nk pegang kucing , tp baca entry ni sedihh pulak

norlyn said...

T__________T
sian kucing tu,

Eija said...

i owned 17 stray cats at my hommie.
God Bless!

i.k.o said...

cdey! T____________T
keciannnnn

Aefa Aerisya said...

sedihnya. kesian gn dia.. rindu gn kucen aefa kat umah :'(

Atirah said...

Alaaaa..sedih nyaa.. Tirah dpt rasa jugak.. huhu

idAti mALek said...

aduh....sedihnye....nak nangis................

~Eizny Ejan~ said...

sumpah
susah iz nk dpt kawan cmni
yg penyayang bintg n sanggup wat ape2 4 kucing

* miss my cat =(*

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016