29 October 2010

preparation my E day.

assalamualaikum..

dah sebulan dah aku selamat jadi tunang adli..tinggal lagi beberapa hari ja nak masuk dua bulan.sumpah sekejap ja rasa...dan aku dengan dia pun dah setahun..kalau boleh nak cepat cepat nikah....nak hindar dari buat maksiat dan dosa...ntah kenapa bila aku kenal dia..aku jadi xsabar nak jadi sah...kalau dulu..jangan harap aku nak pikir pasal kawin...maybe sebab dia my MR.RIGHT...hihi..insyallah..:)

aku nak cerita pasal preparation untuk e day yang dah nak dekat dua bulan berlalu....

aku jumpa parent adli subuh subuh taw..haha..pernah ke bf korang bawa jumpa bakal mak mentua time time subuh??..ahahaha...tapi adli buat ok..1st time jumpa subuh 14hb.2.2010 kalau tak silap..tapi yang pasti time tue raya cina....

sampai dekat rumah parent dia dekat parit buntar pukul 6.30pagi..dia balik dari KL..terus ambik aku bawa pergi jumpa parent dia..

bila jumpa mak dia yang usul kan suruh bertunang.so start hari tue..kami dah plan akan bertunang bulan 9 raya ketiga..nih kira plan antara aku dengan adli ja.

kami mula cari barang..

1. bulan 3,aku turun sepang untuk servey barang dekat nilai 3...aku tengok harga dulang..satu satu kedai aku masuk...semua harga dulang harga RM15.00...so aku plan dengan adli nak beli 10dulang...

2. masuk tengah bulan3, aku pergi lagi sepang dan turun nilai 3 untuk beli dulang..aku beli 10dulang..dulang dulang tue adli yang tolong bawa balik sungai petani time dia cuti balik kampung.

3. aku listkan barang barang yang nak buat hantaran.yang nih banyak kesilapan...biasa la 1st time kan...aku habis dekat hantaran dekat RM500...dan harga yang sama juga kalau tempah orang tolong buatkan..tapi aku nak buat sendiri...kepuasan hati sendiri kan..:)..walaupun xelok mana..tapi kerja keras sendiri..:)..

4. bulan 4 macam tue aku dengan adli turun nilai 3 lagi sekali servey untuk beli kain buat baju nikah..kami pilih warna putih bersih.tengah bulan4 macam tue baru beli.

5. bulan 5 aku terjumpa satu kain nih jual gila murah dekat jusco perda..RM60..aku beli sebab aku nak buat baju untuk pakai time bertunang...tapi..AKU KENA TIPU!!!...kain lace dia langsung xcukup 2meter!!..last last terpaksa sewa baju.

6. aku mula ikut majlis kawan kawan rapat yang dah nak bernikah...aku mula berkawan dengan orang orang yang bakal jadi bride...hihi..dari situ aku kenal mak andam...aku taw sikit sikit tentang preparation untuk bertunang dan bernikah...

7. dalam bulan 7 aku usaha siapkan semua hantaran...:)...aku cari sponsor sponsor..untuk save budget..ahahaha..dan syukur ramai member member yang sponsor hantaran untuk bertunang..:)

8. bulan 9..sehari sebelum majlis aku dengan adli keluar beli barang barang untuk buat jamuan esok harinya....penat den!..aku buat bihun sup dan nasi tomato..bihun sup buat sendiri..nasi tomato catering...

kesimpulannya...

buat persiapan awal awal....jangan buat last minute..dan sebelum buat apa apa,minta pendapat dari orang yang lebih tua..yang lebih tahu...

macam aku segalanya sendiri..xada sesapa ambik port...semua aku urus sendiri....mak tolong kemas rumah dan pastikan keadaan rumah tiptop:)...

dan aku sangat bersyukur punya bakal tunang yang sangat memahami.:)

p/s :: aku beli barang guna duit PTPTN.:)..

3 comments:

azuin said...

kranya x lama jugak eh korg kenal

safiyyah osman said...

azuin :: xlama kenal..baru ja:)

yuyu said...

org pb?sekampung sy la..btw, tq dgn tips yg diberikan..sgt2 membantu..

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016