24 January 2011

TIPS :: TIP TIP membuat persiapan untuk hari pertunangan.

assalamualaikum..

aku nak share apa yang aku tahu TENTANG PERSIAPAN e day..apa yang perlu kita fikir untuk Eday kita..


1. budget...kita kena istimate siap siap berapa budget untuk hari separa besar kita...untuk buat hantaran berapa RM...untuk beli doorgift...kena istimate kalau budget kita kurang $$$$...:)

2.baju @ outfit untuk hari separa besar...kita nak beli kain sendiri atau nak sewa sahaja....kena plan siap siap..kalau nak suruh tailor buat..kena awal awal...nanti bila jadi perkara yang tak diingini kita boleh tukar plan..:)

3. hantaran..berapa balas berapa...hantaran nak buat sendiri atau nak minta orang buatkan...bagi aku..orang buatkan dengan DIY sendiri..RM lebih kurang ja..:)..kalau nak contact number orang yang buatkan hantaran adli boleh..gerenti puas hati dengan kerja tangan sis tue:)..i gerenti..:) just email me ok:)

4. berapa jumlah tetamu yang nak dijemput..selalunya jemput kawan kawan dan sahabat ja..tapi zaman sekarang setengah tue buat macam kenduri...so lagi ramai tetamu lagi besar $$ akan keluar..kena pikir siap siap..:)

5. mini pelamin..buat pun ok xbuat pun ok..:)..sekarang harga standard untuk mini pelamin boleh dapat RM300.itu yang area sungai petani dan kedah...tempat lain xtau:)

6. idea untuk mini pelamin nak guna bantal besar atau kerusi...ini pun kena pikir..so bila jumpa dengan vendor untuk diskus xada la kosong dengan idea kan..:)

7. make up..make up untuk bertunang selalu kan or kalau boleh ambil yang simple ja:)..jangan tebal tebal..tebal tebal simpan time nikah nanti..stantard harga boleh dapat dalam RM100++...

8. hidangan apa yang nak kena prepare..kalau buat majlis petang..boleh ja belasah buat bihun goreng..hihi..kalau tengah hari buat nasi pun sodap..:)...macam aku dulu..dua dua ada..nasi dengan bihun sup:)

9. doorgift..kalau ada extra $$$ boleh ja.:)..bagi untuk pihak lelaki...macam aku..aku xbuat..pihak lelaki datang ramai 8biji kereta...:)..

10. planning..bagitaw siap siap dekat parent apa yang dah kita bincang dengan bakal tunang..ini penting..:)..nak mengelakkan "terlebih letak harga hantaran"..hihihihi..macam aku..aku bincang dengan adli siap siap dan bagitaw mak dengan ayah berapa yang adli mampu..:)


p/s :: perasaan time bertunang paling xboleh lupa..:)





Surprise your loved ones by buying them gifts from @Jipaban. You don't have to stress your leg going from shop to shop to find the perfect gift. It's just a click away! i love you!
klik sini kejap:)..terima kasih..

4 comments:

Aqma eUcaLypTus GurL said...

fiya~
sangat berguna info nih utk akak n bakal tunang akak. thanks a lot. huhuhu. cayang fiya~~

safiyyah osman said...

sis..itu ja la dpt share pun..hihi...

ChentaMomon said...

ada nya ..tip ni bleh gne jgk..ni.

Anonymous said...

tq

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016