26 June 2016

Berbuka Dengan Nasi Butter & Ayam Bakar. #piyahmasak




Hello uoll! Makin nak dekat raya makin busy ioll.

Dok kejan siapkan produk lagi. Akhirnyaaa.. Tinggal lip scrub ja nak kena buat.

Ok nak tayang sikit testimoni dari artis & customer.









Alhamdulillah. Berkat kesabaran pakai Purebysafiyyahosman. Happy sangat dapat sihatkan kulit customer.

Ini pula testimoni dari Sariyanti. Stokist PbySO yang bagi pada dia utk cuba.





Seronok sangat bila dia puji kata best! Hehe alhamdulillah. Kalau uoll nak tengok banyak lagi testimoni boleh guna hashtag #PbySOtestimoni atau ke IG &purebysafiyyahosman.testimoni

Dan face wash pun dah siap!!!! Lama dah stop sbb tunggu botol sampai.

------------------

Ok now nak share pasal resepi nasi butter dgn ayam roasted tu.

Resepi ayam :





Ayam
Lada hitam seasoning
Chicken montreal seasoning (boleh beli di tesco)
Cayenne powder
Bolognese seasoning
Bawang putih seasoning
Sos tiram
Garam himalaya
Sos masin soya
Sos manis kipas udang

Masukkan semua bahan dan gaulkan dengan ayam,perak 4-5jam.

Panaskan oven 160c, n bakar la ayam uoll sampai masak.

Balik2 kan dia n letak sos dia semula.







Taaaaaadddaaaa!! Bau semerbak oi!

Resepi nasi :






Beras
Butter (unsalted)
Jagung
Carrot
Kacang peas
Garam himalaya

Masak nasi sekali dgn garam & butter. Time nasi tgh mendidih masuk carrot kacang peas,jagung & garam. Biar sampai nasi masak. Siap!


Aku xpandai nak cakap pasal berapa banyak butter kena letak..berapa pot beras.. Uoll pandai2 agak sendiri ok.







Dekat2 bak berbuka baru goreng fries.






Makan berdua. Licin eli makan. Hewhewhew..


Ok bye!

25 June 2016

Semalam Dalam Lipatan Sejarah.

Wahhh! Gittewww tajuk entry haha..

Ok nak cerita pasal cabut gigi & cuci gigi. Aku ni sebenarnya seorang yang penakut gila babun kalau nak kena jumpa doktor gigi atau memang takut gila kalau kena hadap benda/perkara yang sakit secara fizikal. Memang takut tahap teruk punya.

Berbulan-bulan Eli pujuk aku suruh p cuci gigi.. Hewhewhew.. Akhirnya disebabkan nak kena p bagi sedikit kata -kata semangat dekat student USIM,makanya aku setuju la nak p servis gigi semua.

Tepuk utk diri sendiri 😂 .

Alhamdulillah aku dapat jemputan dari salah seorang lecture USIM utk kongsi pasal mcmna aku dari blogger jadi perniaga..mcmna aku bangunkan Purebysafiyyahosman. Gitu la..

Ni kira jemputan kedua..sebelum ni dari Poli tapi aku tolak sebab xberani wei..lagi pun aku ni xla hebat pun kalau bandingkan dengan orang lain. So segan tu ada.

Kali ni Eli juga yang paksa suruh try. Serius start kemarin n harini aku dok rasa gabra ..padahal jemputan tu lambat lagi.

Darah gemuruh ni memang power kan. Harapnya nanti student yang dengar cerita aku dapat la something utk di fikirkan.




Semalam lepas buat produk sikit dekat rumah & office, ada masa lapang sikit, aku pun buat la sedikit cenderahati utk student USIM tu nanti. Katanya 79orang semuanya.

Harap semuanya lancar nanti. Amin.

-----------------------

Berbalik pada cerita pasal gigi, aku ke Klinik Gigi Doktor Rina, berdepan dgn INTAN. Saja ja p situ sbb xtau nak cari klinik lain.

Rupanya pilihan aku & Eli xsalah. Doktor yang bagus,staff yang friendly. Suara doktor tu punya la lembut & sangat banyak info yang doktor tu ajar..bagitau semua.

Dan paling best, bleaching gigi Rm450 ja uoll!! Murah!

Cuci gigi & cabut gigi atas Rm130 termasuk ubat tahan sakit sepapan,ubat kumur biru 1,kapas 2set.

Servis memangn tiptop. Orang area Sungai Petani boleh la p situ.

----------

Lepas dh settle gigi. Terus ke stokis Elken untuk test korset. Memang dah baget utk beli. Dan Eli pun green light sajo keinginan bini hahaha..

Makanya guna duit gaji sendiri & advance dgn syarikat sikit kahkahkahkah..




Settle fitting n bayar. Kakak tu nak snap gambar. Malu i. Muka mmg xleh senyum langsung kot hahaha..

Harga utk korset Rm2766 termasuk dapat free lactose tu 3sachet & jadi member. Katanya dapat rebate Rm80 semula bila jadi member.

Korset dapat Jumaat depan.




Single set dapat bra,girdle & waist nipper. Body shaper mmg confirm dh akan ambl yang trubellai. Sebab design lebih kurang cuma xtau la sedap ka dak bila pakai.








Apa komen aku bila dh try pakai korset elken??

Serius! Memang best!hahahaa cuma harga dia mmg mahai la.. Tapi xsakit badan wei.. Semalam dekat sejam aku try pakai. Memang rasa beza kualiti dia dengan kualiti PB.

PB keras. Bila bongkok tulang dia mcm mencucuk kulit kita kan.. Tapi korset elken ni aku duduk,tungging..mencangkung xrsa apa wei hahahaha..rsa selesa dan xrsa mencengkam badan.

Pastu girdle dia n waist shapper dia puny la senang pakai. Kalau PB berpeluh la hg nak pakai ok. Kakakakaka..

Korset Pb aku,aku dh bagi dkt SIL dah. Tu pun SIL kata susah pakai padahal dia kuruih kering kot hahaha..

N girdle elken ni hg pakai n pakai seluar,xnampak wei line dkt seluar. Kagum sat!


So itu jala aku nk cerita. Kalau ada modal memang better invest utk elken. Berbaloi.

Yang ada slip gaji boleh bayar ansuran. Mcm aku xboleh sbb xda slip gaji,ssm pun xcukup setahun..so kena byr cash. Pejam mata saja la. Berat aku pun berjaya turun sampai 62kg dah. Alhamdulillah. Dari 69kg.

Target 49-50kg. Amin.


Ok bye!

24 June 2016

Masalah Adelia Tiap Kali Hari Raya.

Tiap tahun benda yang sama jadi masalah iaitu BAJU RAYA ADELIA.

Tak pernah lagi aku beli baju kurung ke dia. Huhuhu.. So bila dia dh besar ni, dia cukup xsuka pakai dress,pakai skirt atau baju yang ada kain. Maybe sebab terbiasa dok pakai seluar ja hahaha..

Aku pun lebih selesa tengok dia pakai seluar & tshirt. Sebab dia aktif! Suka melompat.. Rimas kalau tengok dia pakai baju skirt2 semua..

Last pakai skirt & dress 2x ja kot. Time xpandai jalan. Ka ada 5-6x ntah..lupa dh.






Semalam dah p shopping raya ke dia. Beli kasut semua. Balik2 terus ciwi pakai kasut tu pastu ambl basikal dia suruh aku snap gmbr..kemain!!

Besaq dh wei dia..cakap memang cukup pandai la..berebut apak dia dgn aku pun kemain pandai.

& adelia suka sneakers & kasut crocs ja wei.. Jgn harap la dia nak pakai kasut girly girly... Haiiiyoooo.. Melainkan kalau kasut tu ada bunyi2 or lampu2 ,dia suka la..

--------------

Baju raya haritu dah beli dkt VF,beli peplum ja..xda kain . So tadi p beli legging utk dia pakai pagi raya.

Tahun ni pun tema hitam. So elok la dia pakai dgn peplum tu..sekali suruh try dia komplen kata baju tu buat badan dia gatai.. Ya tuhan ! Sungguh bijak berkata-kata. Sian apak dia! Haha

Kena p cari baju y dia selesa la nampaknya.. Tahun lepas aku buat baju raya y sleeveless dekat dia. Tapi itu baju tempah. Nak kena p cari tengok la dkt Jam Besar ,Sungai Petani.







Dia suka la kalau bagi pakai mcmni 😌..






Gambar ni time p kenduri . Kalau raya pakai mcmni mesti hingaq tok dia hahhaha..

--------------






























































Rindu pula zaman dia sekecik semut.






Ni gambar raya 2tahun lepas. Tengok gmbr ni baru ingt dia pernah ada baju kurung hahaha.. Tpi pakai seminit ja. Pastu kelaut!


So mcmna dengan persiapan raya uoll? Semoga berjalan dgn lancar & semoga anak-anak serta diri kita sendiri diberi kesihatan yang baik. Amin.

22 June 2016

Cerita.

Lama xcerita pasal Purebysafiyyahosman. Xlama lagi dah nak dekat 1tahun Purebysafiyyahosman bertapak. Sat ja masa berjalan.

Kadang dok saja-saja teringat rumah di Banting. Antara rumah & taman perumahan y aku suka.

Bangun pagi tengok pokok.. Cakap dgn pokok. Ya tuhan...rindu sungguh la! Nak menanam dkt sini Eli xbagi.. Dia kata nanti aku xda masa nanti..pokok mati. Sedih la....

Boring gak hobi xda nak buat. Dok ulang tengok #kebunpiyah ja la mampuuuu..

---------------------

Ok nak cerita pasai PbySO.








Dalam masa xsampai setahun, macam-macam jadi dalam Purebysafiyyahosman.

Sekarang 2produk aku terpaksa discontinued atas sebab tertentu. Aku stop buat face mask green tea & face lotion.

Face mask tu aku stop sbb bila nk buat dia,memerlukan banyak masa...qenyah sikit nak buat.. So bincang dengan Eli..makanya kami sepakat stop.

Nak pula time tu xda heavy duty blender mcm sekarang. Dulu pakai blender kering biasa ja.. Tiap 2bulan kena beli baru hahaha sbb lingkup. Last kumpoi modal pelan-pelan,aku beli juga heavy duty punya blender.

Nampak mcm bodo-bodo ja blender heavy duty tu..tapi harga boleh tahan.. Aku beli dalam Rm560 gitu.

Sejak guna blender heavy duty memang kerja aku cepat la. Buat 6-7kg fc mask selamba ja..

Face lotion aku stop sbb raw mahal & botol dia mahal & xjumpa botol yang betol2 bagus. So stop. Terpaksa. Insyallah akan digantikan dgn face oil.

-------------

Produk baru.

Now Purebysafiyyahosman ada 4lagi produk baru yang tak release.

1. Acne stick.
2. Fc oil(masih dlm proses RnD)
3. Baby produk.
4. Men produk.

3produk memang sepenuhnya atas tanggungjawab aku. Yang men produk mmg 100% Eli. Dari pilih bahan apa dia nk letak..minyk apa nak guna..tekstur mcmna dia nak..

Acne stick tu dh siap. Tapi label xbuat -buat lagi. Utk permulaan aku buat dlm 200pcs ja.



YouTube Video



Teaser pasal acne stick. Harga semua dah final. Cuma xdi war-warkan lagi.

---------------------

So dekat setahun ni akhirnya aku jumpa kedai print yang jauh lebih murah dari tempat sebelum ni.Alhamdulillah. Terima kasih kak su sbb rekemen kedai baru ni.

Sebelum ni aku print sticker 5000-10ribu modal Rm1.2k-2k mcm tu tau.. Print flyers pun sama. Bila aku sembang dgn member aku,dia terkejut la...rasa bodo gila kot!hahaha

Bygkan 15produk kot aku dh print 5000-10k.. Pengajaran la utk aku & Eli. Lepas ni kena tempah dkt tempat y besar-besar. So harga jadi murah.

Sblm ni print flyers 10k-12k kena almost 2k juga... Baru-baru ni aku print total y sama tapi kena dalam Rm500-600 ja uoll!!

Ok la pengajaran. Atleast di masa akan datang,aku & Eli dh tau. Cuma sayang juga la duit.hahaha..

----------------

Lepas ni nak kena slow-slow simpan modal utk OP plak,bila barang discontinued..memang terpaksa la hantar semula ke OP utk reshoot.

Pastu ada label yang aku ubah design ..ada jar yang aku ubah... Padahal dh snap gmbr dh..

Semoga ada hikmah la utk semua benda yang jadi. Aku & Eli akan try pikiaq positif kalau apa-apa jadi.

Kira dalam masa setahun ni memang akan buat perubahan y sampai sedap mata memandang. Banyak benda lagi yang aku kena belajar. Eli kena belajar.

Botol eye serum dari warna clear ke coklat. Lipscrub pun dah jar kaca ke jar plastik..

Sama mcm label. Ada perubahan. Dan kena reshoot balik.

Lip tint punya botol pun lepas ni tukar ke yang lebih user friendly. Tapi harga akan bertambah sbb kuantiti bertambah. Sebelm ni 5ml nant akan jd 8ml.

Dan aku pun dah lama xsnap gmbr sendiri. Xda masaaaaa. Memang harap ke OP jala. Padahal ada ja portable mini studio.

-------------

Susah wei buat produk sendiri ni. Rasa nk stop pun ada.. Tapi itu la.. Ini jalan yang aku pilih &suka.

Makanya hidup kena di teruskan. Dulu kalau tengok org buat kek mesti aku rasa mcm kagum sbb penat kot nk siapkan order beratus-ratus.

Now kagum dkt diri sendiri. Hahahaa sbb kena bancuh beratus-ratus botol. Dh serupa sotong.

-----------

Start semalam aku buka slot pengambilan utk stokist. Hanya kawasan yang tertulis ja aku perlukan stokis.






Kalau berminat boleh whatsapp number yang tertera itttewww.

Syarat Menjadi Stokist :
1. Boleh beri komitmen.
2. Tidak banyak alasan.
3. Tidak malas.
4. Suka membaca.
5. Ada ssm.
6. Ada online shop.

Keuntungan menjadi stokist PbySO :
1. Margin keuntungan yang besar.
2. Modal permulaan yang kecil.
3. Gambar disediakan oleh HQ.
4. Diajar membuat fb ads/marketing.
5. Diajar membuat copy writing/cara close sale.
6. Tiada paksaan tiap kali restock produk.
7. Ada support group.
8. Boleh menjual jenama barang/produk lain juga. Tiada halangan.

Apa yang tak boleh bila menjadi stokist PbySO :
1. Anda sama sekali tidak dibenarkan menukar label/sticker atau mengubah apa-apa pada produk.
2. Jika perkara di atas berlaku,pihak PbySO akan mengambil tindakkan undang-undang ke atas anda.


-----------------

Purebysafiyyahosman PROMO RAMADHAN.







Promo ni masih available ok. Tapi cellulite oil tu x boleh digunakan utk ibu mengandung & menyusu. Ada eo yang xberapa bagus utk ibu mengandung & menyusu.

So orang yang badan berisi,org y tgh diet atkin or siapa2 yang ada selulit boleh la guna. Nak elakkan selulit pun boleh guna ok.







Next batch, cellulite oil ni akan boleh digunakan oleh ibu yang mengandung dan menyusu.

-------------

Website.

Sekarang website Purebysafiyyahosman dah berfungsi dengan baik sekali.

Sebelum ni aku guna squarelet. Bayar bulan-bulan. Tapi nampak mcm xbest kan. Makanya kebetulan ntah mcmna aku ada friend dgn seorang pemuda yang memang dok buat website.

Aku pun contact dia. Nama facebook dia : @izudin hasan . Bincang2, setuju untuk website di bawah Rm1600.

Serius,Encik Izudin sangat tiptop. Teratur ja kerja dia. Pastu tarikh siap website pun ngam2 seperti yang dijanjikan.

Dan sangat membantu. Idea asal sepenuhnya dari Eli, dia nak mcm tu mcmni..Aku cuma sampaikan pada encik Izudin dan selebihnya mcm permilihan warna/design selain warna hitam tu semua idea dari Encik Izudin sendiri.

Design banner/background website semua tu idea asal dari Encik Izudin sepenuhnya.

Dan apa y kami nak,memang Encik Izudin buat dan JADI!!!!












Boleh la lawati website purebysafiyyahosman. 24/7 operasi. 😉

-------------

Ok setakat ni ja nak cerita. Apa-apa boleh ke IG @purebysafiyyahosman ok. Kalau nak baca testimoni boleh guna #PbySOtestimoni atau ke IG @Purebysafiyyahosman.testimoni


Ok bye!

Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016