Strategi Dari Usahawan Kecil Ke Jutawan.

Wahhhh gittewwww tajuk entry aku. Hahahahah.. Sahaja ja. Xtau nak letak tajuk apa.

Sebenarnya aku ada buat entry panjang gila. Pastu aku save sebab ingat nak sambung tulis bila free. Sekali buka tengok blank! Hilang apa yang aku tulis.

Aku nak cerita pasal produk pure. Tapi dah jadi mcm tu mungkin ada hikmah. Haahaha..

So aku nak cerita sikit macamana aku start purebysafiyyahosman.. Mcmna aku besarkan circle customer aku.

Pasai nak jadi jutawan tu jauh lagi la. 20tahun lagi kalau masih hidup insyallah hahahaa..

Dari 5barang ke 16barang. Dari tangan manusia jadi tangan sotong. Gitu.

-----------------

Modal betul-betul aku start Purebysafiyyahosman adalah kurang dari Rm2000. Ni masa start sorang2. Eli xjoin.

Aku jana modal purebysafiyyahosman dari duit Rm150 intan bagi pinjam habuan nak bawa masuk detox tea & guna duit jual kuah kacang instant. Untuk dapat harga murah,kuah kacang tu aku kena kumpul 12-15peket sekali order untuk dapat makan untung dalam5-7inggit.

Taqa nak dapat 12-15peket pastu ke 20-30peket aku invest dulu duit buat marketing. Xambil untung banyak. Aku rolling utk ambl produk & buat marketing.

Bagi blogger buat review. Bayar ig femes.Bagi kuah kacang free ,bagi detox free ke blogger...bayar Rm50-100 utk blogger buat entry.

Kalau kira buat apa nk buat marketing untung ciput ja kan..Tapi dari marketing tu la sampai sekarang orang tanya lagi pasal kuah kacang dan detox tea yang aku jual tahun lepas.

Prinsip aku biar rugi sikit dulu dipermulaan bisnes kecik aku,tp dikemudian hari circle customer aku akan jd besar. Bila besar untung pun bertambah.

Dan ada juga kawan-kawan yang baik tolong war2 kan secara percuma pasal apa yang aku jual.. Mcm ifah..kila..kak lily..kaksu..rara..kak mimy..

Dan aku paksa Eli war2 kan juga hahaha..

Marketing sangat penting. Jangan pikiaq nak untung besar masa mula-mula berniaga.

Masa mula berniaga kena pikiaq mcmna nk besarkan circle customer. Nk besarkan circle customer kena buat marketing.

Dan buat customer mcm member. Ramai customer aku dari zaman aku jual pre order barang baby.

Dan kena selalu anggap,produk atau apa ja yang kita buat.. Boleh jual! Produk kita hebat.

Study pasal apa y kita jual betul2. Baru la confident nak jual.

Gituu.

Masa aku jual detox tea,xda nya mat saleh tu ajar apa fungsi detox tea dia..aku bersengkang mata google cari tiap benefit bahan y dia guna dalam detox tea tu.

Aku baca apa fungsi bahan dlm tiap detox tea tu.. So bila customer tanya memang kacang la aku nak berjual beli.

Kena RAJIN. Dari 1jenis detox tea sampai la ke 12-15jenis aku jual. Semua laku macam pisang goreng panas. Syok gila.







Servis. Servis paling kena jaga. Walaupun aku ada juga cacat cela ,tpi sedaya upaya aku layan dan bg servis yang terbaik untuk customer.

Layan customer sehabis baik. Sentiasa minta maaf bila lambat reply pertanyaan customer.

Kalau ada salah dengan customer mcm tercicir order ke,terlambat pos ke.. Bagi la free gift ke..bagi diskaun Rm1-2 ke.

Ikut la mana yang sesuai. Dan niat sedekah.


----------------

Masa buat bisnes dulu,aku xla risau sangat. Tapi sekarang bila ada stokist, aku agak gelabah.

Now aku still buat marketing untuk tolong stokis jual barang.

Dan aku masuk kelas fb ads. Sangat disyorkan ok.

Nak buat fb ads kena ada ilmu.jgn hentam kromo ok.

Dan kalau boleh buat fan page bisnes siap2,walaupun baru start.

Jangan rasa kita kecik,so kita jual kot fb personal ja. Terus buka fan page nama bisnes uoll ok.

Kecik xkecik bisnes kita belakang kira. Janji ada.

---------------

Modal kecik xpa. Tapi jangan sesekali rasa kecik.

Modal kecik boleh jadi besar. Jangan risau. Yang penting MULA.

Aku pernah start bisnes guna modal Rm500. Terkubur.

Aku start balik tanpa apa-apa modal. Alhamdullilah. Bertahan 4tahun. Stop sebab masalah dalaman.

Kemudian, aku start semula dengan modal Rm150--jadi Rm2500 (+Rm3500 duit pampasan Eli)dan now sekali ambil barang mentah modal aku Rm15k gitu. Puas hati walau penat.

Untung berniaga Purebysafiyyahosman aku xambil banyak, 3/4 aku jadikan modal semula. Aku plan tahun ke 3,baru nak makan untung banyak sikit.

Dari 5produk, sekarang 16produk. Soon akan jadi 17. Lepas tu 21..dan insyallah akan jd 25 jenis produk dibawah label PbySO,Insyallah.

---------------
Masa mula bisnes dengan modal yang kecik, sekali buat sticker 100pcs. Produk pun mampu buat 50pcs gitu ja. Tapi buat relax jala. Pelan-pelan kayuh.













Lani, hasil usaha stokist,agent biasa & dropship juga.. Sticker aku dh mampu order 5k-10k. Jar & botol produk pun gitu juga. Lani sekali ambl 1-2k pcs dlm masa 2minggu mcm tu.

Bisnes style ni,lagi sikit hg order lagi mahai. Tapi hadam jala. Sebab modal kecik. Lani lega la sikit. Sebab dapat murah dari masa mula-mula bisnes.

-----------
Tak lama lagi aku bagi kotak pada customer purebysafiyyaosman yang beli full set.






Kotak pula style sekali order kena banyak terus. Baru sekarang mampu nak ada kotak. Tu pun jenuh survey tempat yang buat kotak murah. Hehehe..

Aku selalu jadikan brand-brand besar sebagai contoh. Semua org bermula dari bawah.

So aku rasa cool sikit la. Slowly but surely --ayat kak su selalu bagi.

------------
Jauh lagi perjalanan aku. Tapi apa y aku nak bagitau, jangan takut untuk START. Walaupun perlu start berkali-kali.

Orang yang x give up tak pernah rugi. Percayalah.

Xpa kalau kita start dengan modal yang kecik dan xterus boom! Janji START.

Ok
Tu ja y aku nak tulis.
Bubbyeeeeeee!


Kalau nak beli produk aku buat, boleh beli secara online atau cod dgn stokist purebysafiyyahosman ok.

Whatsapp : +60194163319 atau #stokistPbySO

Purebysafiyyahosman ada 55orang stokist di seluruh Malaysia,termasuk 1 di Riau,Indonesia.


Bye!

30.4.2016 - Genap 5tahun Aku Jadi Isteri.

Aku mati-mati ingat semalam 29hb,harini baru 30hb. Pastu siap ingat tahun ni tahun ke enam. Rupa-rupanya baru tahun ke 5.

Banyak sangat nak pikiaq. Jadi cacarmerba. 😂

Lama dah aku xupdate blog. Macam-macam nak cerita tapi xsempat.

Untuk tahun ke-5 ni gaduh baik gaduh baik setiap minggu ada. Kadang-kadang 2mggu baik ngam kemain. Minggu ke-3 pakat jadi kucing hahaha..

Well biasanya aku la y emo. Penat2 kadang aku mmg lost control. Cepat ja nak marah2. Orang kata nanti masuk 30an akan jadi cool dengan sendirinya. Huhu

Tahun-tahun sebelum ni celebrate tapi tahun ni masing-masing bz. Kebetulan 30.hb.2016 Eli kena bawa mak apak dia p kenduri di Bagan Datok. Aku xfollow sebab mak dia angkut cucu ikut sekali so kereta xmuat. Aku ok kan aja sbb dah biasa xikut kes kereta xmuat.

Aku berehat-rehat jala dekat rumah. Kemas bilik adelia,jadikan bilik dia serupa bilik 😬. Plus buat tempat untuk gym kecil-kecilan aku.

Harini masak. Buat ayam goreng 3ketul untuk aku dengan Adelia. Malam masak pasta kosong ja ke Adelia n aku buat nasi goreng bodo-bodo.

Ntah bila la aku betoi2 semangat nak kurus. Still xdapat nak lawan nafsu lapar.

Pastu aku rindu nak bercucuk tanam macam dulu. Rindu pula kehidupan di Banting. Walaupun tahun 2015 adalah tahun yang pahit tapi yang pahit tu la buat aku rindu.

Sekarang ni hari-hari bz dan sakit kepala hahahaha.. Hobi entah kemana. Masa nk lepak dengan kawan-kawan pun terhad.

Sekarang, Purebysafiyyahosman dah keluarkan shampoo organik. Base dia dari luar(UK), sampai Malaysia buat penambahan yang simple-simple ja.

Stokis pun dah 50orang sekarang. So aku stop ambil stokis baru. Cuma aku nak cari stokis belah Kulim.Kalau ada orang belah Kulim yang berminat boleh roger aku +60192609886
















Selarang staff partime dah 3orang,mungkin akan nak pakai lagi staff partime. Sebab sekarang production laju, xdan nak kopup..aku dengan Eli pun penat xdan nak habis dah kena re-do produk. Tapi apa pun Alhamdulillah.

Stokis-stokis aku semua hebat-hebat. Macam-macam idea depa buat utk puaskan hati customer. Tak tau mcmna nak ucapkan terima kasih pada depa. Rasa mcm aku dgn Eli masih xdpt nk bg y terbaik utk stokis2 aku. Hari-hari pikiaq.

Adelia macam biasa, pukul12 baru ajak nk p sekolah😂 . Hari2 memang dia follow aku dengan Eli. Kesian dia kadang asyik kena marah ja.. Bila waktu malam tengok dia,rasa kesian habis.

So tiap malam la akan ada sesi bermaaf maafan dengan dia. Adelia..Adelia...
















Besaq dah. Cakap melayu pun dah pandai. Tahun depan memang akan hantar sekolah setiap hari. Tak da dah alasan sekolah tutup,cikgu cuti..hahaha..

Bab nak p sekolah dia malas gila. Mcm2 alasan dia bagi. Aku dengan apak dia pula jeneh cepat kesian.

Dan aku pun dah dapat OP yang sangat bagus & senang bekerjasama. Hasil gambar dia tangkap pun ok dan cantik.

Kalau nak tengok gambar yang dia snap, boleh direct p facebook dia.
















Ni fb dia. Serius baguih gila. Aku suka. Aku kenal pun sebab Fitri (member poli) bagi no fon budak nama Akram, sebab time tu aku tengah cari OP y boleh snap gmbr & ambil video sekali.

Contact Akram, Akram bz. Akram bagi no budak nama Kabung atau nama sebenar Firdaus,kembaq kepada syukri yahya di alam khayalan hahaha..

So aku kenai hans dari Firdaus. Firdaus ni buat video pun power.

Kebetulan,depa pun studio sangat sekangkang kera dengan office Purebysafiyyahosman.

Usahawan kecil atau yang dah gah,boleh la kalau nak hire depa. Serius bagus sangat. Tak kerek. Mcm kawan2 ja rasa.

Next projek, insyallah dengan hans & Firdaus lagi.

-------------------

Aku niat asai nak tulis pasai dah kawen 5tahun, tapi melalut ntah ke mana hala haahha.

Ok sambung lagi sikit,















Ni aku join sponsorship dengan kak Diana Ishak atau org panggil Kak D green apple.

100pcs soap. Saja sponsor. Haritu masa turun KL jumpa kak D dekat kelas fb ads,comel ja kak Di,kurus kecik gila muka & badan. Aku rasa serupa raksasa kot dok berdiri sebelah dia hahaha..

Suara kecik lembut ja. Badan kak Di mmg haluih. Aku yang boleh masuk fb ads tu sebab baca blog kak Di la. Org y hebat mcm kak Di pun masuk kelas belajar.

Aku? Y picisan ni lagi harus la masuk. Memang sangat berbaloi masuk kelas fb ads. Patut la stokis aku selalu suruh join kelas.

Soon insyallah nak join kelas Dr Azizan Osman pula.

Ok la dh panjang aku tulis.
Nanti aku cerita lagi. Macam-macam nak cerita.

Last but not least,
Good luck pada kak Ezy, terima kasih atas tunjuk ajar dan peluang yang kak Ezy bagi pada saya. Jasa kak Ezy xdapat saya nak balas. Saya sayang kak Ezy. Terima kasih sgt2.Jaga diri di tempat baru.semoga selamat pergi & balik. Saya tunggu kak Ezy balik Malaysia 😉



















Bye.





Terima Kasih Pihak The Vocket,Kerana Sudi Mendengar & Menemuramah Saya.

Hye

Alhamdulillah xsangka ditemuramah oleh pihak thevocket. Terima kasih pada Diyana AR kerana sudi menemurah saya yang picisan ni.

http://www.thevocket.com/bisnes-pendapatan-lumayan-purebysafiyyahosman --- uoll boleh baca disini.

Bye!

More info boleh follow instagram saya.

@safiyyahosmann
@purebysafiyyahosman





For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com