iklan berbayar. 50/month










Hari Kedua Aku Ajar Adelia Stop Susu Formula.

Hye,

Hari kedua dah (19.12.2014) , Still ok.. siang dia minum fresh milk dalam 3gelas kecil.


Breakfast aku buat brokoli stim dengan blackseed,ikan salmon goreng vco. Banyak gak makan tapi dia xsuka blackseed tu hahaha..pastu aku buat rolled oat kosong,sbb rasa macam xkenyang ja dia makan ikan dgn brokoli..

Lunch aku buat sup daging+carrot+brokoli+Kentang campur dengan rolled oat. banyak juga dia makan. pastu aku goreng kerepok leko, dia makan lagi...


Snack petang tu buat kerepek sweet potato,tapi dia xnak..dia nampak pelik kot warna purple.. terus aku bersilat goreng ikan salmon ..licin!


Dinner makan balance sup daging+carrot+brokoli+Kentang dengan nugget ayam.


Malam sebelum tidur aku bagi susu formula 3oz sekali. Dalam pukul 6pagi sebotol 3oz.So hari kedua ni,dia minum susu formula 2kali.





tengok hari ketiga macamana plak..
if dia jadi xlalu makan sebab susu dpt 2botol,
aku nak stick dengan sebotol ja nanti..





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


2hari tanpa susu fomula,memang nampak la dia lalu makan..
tapi yang xbestnya,dia jadi gila hisap jari..
stress aku tengok...
tengah cari jalan nak bagi dia stop hissap jari juga.

~~~~~~~~


Najis dia semua ok,
masa hari 1st tu risau gak kalau dia sembelit ka apa..
najis dia dah macam ketul emas dh aku rasa..tertunggu2 hahaha
hari ke tiga,pagi2 dah membuang..
fuuuuhhhhh..lega.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


bye.














































For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Hari Pertama Aku Ajar Adelia Stop Minum Susu Formula.

Hye,



Hari pertama(18.12.2014) aku ajar Adelia stop susu formula. Fuhhhhh... ketaq gila.. harini dia minum 1botol ja susu.. itu pun 3oz ja.. sebelum ni dia minum 5 6botol sehari dan xnak makan langsung kecuali makan telur atau roti ja..


Harini, dia memang makan real food banyak gila.. ya tuhan..seronok gilaaa aku tgk dia makan... dah lama sangat dah dia kurang makan.. harini minum air masak pun banyak... setelah sekian lama xmakan sayur,harini dia boleh minta nak makan brokoli... sumpah rasa macam nak nangis weiii!!


Aku terus ajak apak dia p shopping barang dapur dekat dia..dah lama sangat aku xshopping barang nak masak untuk dia...



Harini (18.12.2014), dia breakfast kentang goreng vco,timun dan telur. Lunch dia makan moi sup ikan bilis dengan carrot. snack petang tu aku goreng kentang goreng..dia makan juga..Dinner dia makan sayur brokoli,ayam dengan nasi putih. Snack waktu malam aku masak brokoli goreng tepung dengan ikan salmon goreng tepung. Banyak gila dia makan.. ya tuhan...aku seronok gila.


~~~~~~~~~~~~~~


Apa yang buat aku nak Adelia stop susu formula??


Aku nak stop Adelia dari susu formula sebab aku baca apa yang doktor ni cakap..
Kalau follow doktor ni dekat facebook,memang doktor ni suka kalau ibu2 yang ada anak,ajar anak makan real food dari bergantung dengan susu formula.


Serius,memang selera makan Adelia sangat-sangat teruk. Dia lebih suka susu formula dari real food.
risau wei.. tapi aku asyik tertangguh2 nak stop dia..aku takut dia merap..



~~~~~~~~~~~~~~~~~

Semalam,lepas baca,aku tarik Adelia dan cakap yang start tengah malam ni dia dah xboleh minum susu formula sebab dia dah besar. Dia diam ja..


Tengok2 masa nak tidur dia just minta nak minum plain water ja..
lega sangat-sangat.



~~~~~~~~~~~~~~~~

Pagi ni dia bangun pun xminta susu,dia cuma minta plain water ja..
aku pun dah bawa menyorok botol susu n bekas susu dia..
so dia xnampak..


memang hari pertama pun dah nampak beza bila dia xminum banyak susu..
dia jadi suka nak makan..
aku masak ja apa pun,hidang depan mata..
laju ja makan..
alhamdulillah.


Aku memang takut gila kalau dia merap nak susu.
Pukul 4 gitu dia bangun tidur,dia minta susu..aku buat 3oz ja..
lepas tu aku goreng kentang,dia makan lagi..


~~~~~~~~~~~~~~~~


Aku nak ganti susu formula dengan fresh milk sekali sekala n nak buat susu almond ke dia..
aku search susu almond akan tahan 3-4hari untuk 1kali buat..


Lepas tengok selera dia kemain macamni,rasa berkobar2 gila nk masak memacam.
syooooooookkkkkkkkkkkk!!!

Harini aku shopping barang untuk dia..
tepung gandum cap ros (bebas dari bahan peluntur)
almond
blackseed
kacang tanah
barli
saderi
timun
bayam
brokoli
carrot
fresh milk
yogurt
organic sugar
garam himalaya
rolled oat organik
udang
salmon
daging batang pinang

~~~~~~~~~~~~~~~~
Harap esok,dia steady juga macam harini..
huhuhu..

~~~~~~~~~~~~~~~~~


Adelia minum susu formula dari umur 7bulan hingga la umur 2tahun 10bulan.
semoga tahun baru ni dia dapat stop terus dan terus semangat makan real food. 
Amin.











 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com