23 March 2017

PALING PENTING SEMUA BEBAS BAHAN KIMIA MERBAHAYA.

Hye



Kulit berminyak, lepas tu banyak gila la blackhead dengan whitehead dekat area atas hidung tu.. Tambah dengan pori-pori terbuka dekat area tepi hidung n pipi.
.
Jadi segan sebab bila jumpa boyfriend or kawan ,diorang tegur tambah-tambah whitehead..nampak terlalu obvious. Malu.
.
Plus saya memang noob sangat bab cuci muka n apa nak buat untuk muka nampak bersih dari blackhead dengan whitehead.
.
.
Sebab bila biar blackhead dengan wihtehead tu..jadi macam hitam-hitam dengan putih tepi hidung, makeup bila pakai nampak macam bertindih dengan hitam-hitam putih tu. Pori makin besar..pakai makeup sekejap ja dah hilang..Area pipi yang pori-pori besar tu la selalu hilang dulu makeup.
.
.
Tapi bila saya dah try pakai SET SKIN CARE PbySO® , memang rasa sangat lain dari skin care sebelum ni.


FACE WASH dia sangat lembut bila kena kulit. Buih halus macam ombak dekat gigi pantai tu. Meang halus gila la tekstur face wash dia. Bila ratakan dekat kulit, terus rasa face wash tu meresap masuk kulit. Kulit tak tegang. Tak berbau tengit dan paling best memang tak ada langsung buih-buih kasar dan besar.
.
.

MIST TONER dia bila pakai tak ada langsung bau tengit bahan kimia yang ganas tu. Spray direct atas tapak tangan, ratakan..fuuuhhhh... bau herba memang menyapa hidung. Calm dan sangat la fresh bila kena kulit muka.
Walau pun tak ada langsung rasa effect sejuk (sebab dalam mist toner PbySO® tiada alkohol) tetap la kulit rasa best. Pori-pori memang nanpak sembah ratu pada toner ni bila toner ni kena pada kawasan pori terbuka. Best. Superb.
.
.

FACE OIL PbySO® satu-satunya face oil yang mengantikan pelembab. Sapu dekat muka, ratakan dan terus rasa effect lembab. lembab yang tak berminyak.. macam tak percaya. Tapi ni la realiti bila guna face oil PbySO®. Tak berminyak. Terus resap masuk kulit tanpa perlu tunggu sesaat pun. Pipi yang kena face oil rasa smooth dan terus pipi goyang-goyang. Seronok wei tiap kali pakai face oil.
.
.

FACE MASK yang macam coklat celup ni lagi la buat nafsu bergolak. Bau coklat menusuk masuk hidung, rasa macam diri sendiri tengah jadi coklat kek. Bancuh dengan yogurt. Sapu slow-slow atas kulit. Tunggu kering . Masa tunggu kering tu memang nikmat. Kulit muka rasa sejuk, area hidung rasa mengeras. Bila cuci, tengok cermin! SURPPPPRISEEEEEE!!! whitehead dan blackhead tertarik keluar. clean weh hidung.
.
.
Ini la satu-satunya brand yang ajar pasal rutin penjagaan harian untuk kulit. Diorang tanya pasal sejarah kita (sejarah tentang penggunaan skin care), diorang tanya macamana pemakanan kita, cukup ke tidak minum air kosong dalam sehari.
Setiap kulit, ada rutin yang berbeza. Setiap kulit ada cara yang berbeza untuk cuci, apply toner n pakai face mask. YA. berbeza. Diorang memang ajar ikut jenis kulit muka kita. Bukan main hentam ja.
Dan diorang juga advice untuk buat apa yang perlu untuk dapatkan kulit yang glowing. Serius, Now memang saya keluar tanpa sebarang make up di muka. Rasa yakin sebab kulit saya dah sihat dan bersih.
.
.
BERBALOI. SERIUS. BERBALOI.


For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

21 March 2017

Trip Ke Yogyakarta PART 2

Hello. Hye. Aku dah selamat sampai ke Malaysia pada hari Sabtu haritu. Dan selamat sampai Sungai Petani hari Ahad pagi jam 5pagi.

Orang tanya best ke tak Jogja? Mesti lerrr best! Tak puas p 5hari. Patutnya kena p 2minggu hahahaha..

Kami ke Jogja 4orang. Dan plan semuanya last minit. Persiapan dibuat sebulan awal ja.
.
TIKET FLIGHT
Kami naik air asia.So dapat tiket flight dalam Rm447/person return. Inc 80kg check in luggage p balik.

Kaki ambil tiket paling awal ke Jogja 6.30pagi dan tiket balik KL paling lewat jam 5.30petang.


HOTEL
Kami stay di RUMAH ROSO HOMESTAY. Servis dan keadaan bilik 5/5. Bersih. Puas hati dan paling penting owner dan staff sangat ramah dan baik.

5hari 4malam - Rm399. Inc breakfast selama 5hari.

Ada 2katil queen untuk 4orang dan bilik air dalam bilik.

Rumah Roso ni ada lagi 3bilik air diluar. So bilik yang xda bilik air boleh mandi diluar. Selesa dan bersih.




















Memang selesa. Dan nyaman banget.




Ni bahagian luar.

Makan yang disediakan untuk breakfast pun sedap.







Kami sempat breakfast 2hari ja. Lagi 2hari xsempat sebab keluar awal subuh2.

Kalau malam lapar, p depan jumpa kak Lucy minta nak order makanan secara online.

Nanti kak lucy bagi tablet dia untuk kita order online. Nanti runner hantar sampai ke depan Rumah Roso.

Gittuhhh!

Dan hotel ni, walking distance ke alun alun kidul. Alun alun kidul ni time weekend ja hidup. Kalau p hari biasa so-so ja.



SUPIR
P jogja memang aku guna khidmat supir sepenuhnya. Kos untuk 5hari adalah 2juta 300ratus IDR.

Supir aku pilih memang superb. Best gila sebab umur beza tak banyak. So macam kawan-kawan. Mudah nak bersembang dan melawak.

Nanti aku cerita di lain entry pasal supir ni.



















Mas Yudi (gambar atas)

Hendra (gambar bawah)








Hari pertama dan kedua, supir lain. Namanya Hendra. Supir hari ketiga hingga balik, dapat supir namanya Yudi.

Mas Yudi paling terbaik n best banding Hendra hahahaha.. Hendra tu lawak. Tapi dia macam noob sikit. Dia terlalu ikut atas kertas. Hendra ni bini 4 orang. Tengok ja haluih hahahaha..

Macam Mas Yudi, dia bawa p merata alam tempat makan. Tu yang best tu. Gila-gila juga. Dan lebih steady. Best buat kawan. Mas Yudi, anak dua, bini sorang.

Bini dia punya la segak. Kalau dekat Malaysia, kita panggil anak mami. Bini Mas Yudi, orang Borneo, tapi darah campuran India. Mas Yudi siap tunjuk gambar anak dan bini dia lagi. Best dan selesa la. Tak la rasa canggung gittuh.

Macam part makan, kalau ada aku ke, mira ke makan xhabis.. contoh mkn ayam xhabis.. makan lontong xhabis.. nanti Mas Yudi la yang tolong perabeh.. sebab sayang kan makanan xhabis.. dia dok kata dia dh gemuk dok dgn kami 3hari hahahaha..


TEMPAT -TEMPAT YANG KAMI PERGI
Tak banyak tempat best, biasa la noob. Baru 1st time sampai. So banyak tempat adalah tempat yang typical orang pergi.

Untuk ke tempat-tempat ni, baget semuanya dalam Rm517 inc kos makan lobster, kos byr gambar 10R 15keping, kos naik jeep.

Tempat yang kami p dan singgah :-

Borobudur
Prambanan
Ratu Roko
Gereja ayam
Pasar Malioboro
Alun alin kidul
Kalibiru
Merapi
Phuntuk setumbu
Pantai maringitis
Pantai timang+ Gondola+ makan lobster
Pantai gumuk untuk main sandboarding
Kebun buah mangunan
Hutan pinus
Pasar Beringhajo

Antara semua tempat diatas ni, yang tak perlu buang masa p adalah kebun buah mangunan. Sebab tempat dia biasa gila. Tak best. Gittuh! Tempat lain-lain ok la.


MAKANAN
Makanan dekat sana memang murah gila babun punya. Disebabkan murah, kami ajak sekali supir makan.

Sebab serius murah gila wei. Sekali makan 5kepala baru 150k IDR. Dalam 50inggit malaysia.

Memang murah la makanan dekat sana.

Makan lobster 2kg, ikan bakar semua.. baru Rm184.

Memang murah. Air buah depa sedap gila weh! Tambah air jus es jeruk.

Sepanjang 5hari dekat sana untuk makan habis dalam Rm100/person ja kot ke kurang lagi.


SHOPPING
Best shopping di Pasar Malioboro. Kalau nak baju batik jawa boleh ke Pasar Beringhajo.

Baju moden-moden, boleh ke Pasar Malioboro.

Kami masa p bawa 2luggage ja n sling bag tiap sorang.

Balik kami bawa 3luggage, sling bag 2, 2bag kecik, 3bagpack. Kahkahkah.. semua jadi gila shopping!

Murah uolls! P pasar Malioboro, cari butuik muslimah dekat sana. Harga murah gila n baju cantik. Telekung pun semua murah.


So total habis dekat sana Rm1870.59(flight PEN-KUL, flight KUL-JOG-KUL, entrance tiap tempat, hotel).

Kami dekat sana memang mewah gila. Makan xyah nak pekin. Nak bagi extra tip dekat orang sana pun xyah berkira-kira. The more you give, the more you get back. Duit shopping asing yo.

Duit shopping ,mcm aku bawa Rm900, Mira Rm600, Pkah Rm500.

Memang gila la shopping. P pasar Malioboro jalan kaki, balik p tempat parking terpaksa naik beca sbb banyak sgt barang.. murah wei. Serius.




Bag ni utk mak Fuziah. Baru Rm16 uollsssssssssssss.. time beli mesti la kena bargain ok. Aku beli 2, 1 utk diri sendiri, 1 utk mak. Nk beli 4 xcukup bag..sebab bag ni keras xboleh lipat.

Lawa-lawa corak dia.




Rambang mata-mata.


Itu saja dulu nak cerita. Nanti aku continue lagi.

Bye!


Posted using BlogPress from my iPhone

12 March 2017

Ke Jogjakarta. PART 1

Hye. Assalamualaikum.



Esok aku dah gerak ke KL untuk ke Jogjakarta pada 14hb ni. Setelah sekian lama xtravel. Last travel p Istanbul 2013. 4tahun dah dok nganga dalam Malaysia ja.

Masa dok start buat Pbyso®, orang dok tanya,,xp jalan travel mana-mana ka...memang dak la diknon weiii hahahaa... masa mula berniaga,staff pun xdak.. semua benda buat berdua kot.. mana la boleh p enjoy... so macam sekarang, 80% staff dah boleh handle. Alhamdulillah.

So aku p Jogjakarta, Eli p Jepun. Masing-masing p ikut haluan masing-masing.. sebab sebelum ni memang xdak plan apa pun dengan Eli. Pastu tetiba Mira Nadia Mansor ajak aku p Yogjakarta. Aku pun excited la.. bagitau Eli..Eli memang jeneh tak kisah.. dia bagi ja..

tengok-tengok dia pun plan dengan kawan dia..p bcuti gak xbawa aku..dem! hahahaha.. p jauh plak tu..tak aci langsung! huhuhu


-------------------------------------------------

So plan bulan 1, beli tiket hujung bulan 2. Dapat la harga tiket p balik inc bag 20kg RM450/person inc insuran semua. Boleh dapat murah lagi harga tiket kalau beli lagi awal. tapi kami dapat harga ni la sebab otak seminit semuanya hahahah

so kami p 4orang. semua segala itinerary segalanya aku yang buat. google sana sini. Minta tolong supir sana juga.. so settle la harga smua. Untuk masuk ke semua temple or pantai kena sedia duit dalam RM600  juga. Termasuk kos makan lobster dekat sana. Duit makan ,duit shopping yang lain xtermasuk la.

Pastu aku kutip extra sorang RM200. Incase ada harga masuk temple or mana-mana tempat ada naik ke. So total /person untuk p Jogjakarta adalah RM1850.59sen. (Ini kos untuk orang yang planning seminit, boleh dpt murah lagi kalau kita planning dalam jangkamasa panjang ok)

jumlah tu termasuk dengan :

Duit hotel 5hari 4malam
Duit supir untuk 5hari 4malam
Duit flight Penang - Kuala Lumpur
Duit flight Kuala Lumpur - Yogjakarta - Kuala Lumpur (40kg baggage)
Duit ETS balik SP
Duit ke tempat -tempat berikut, yang no entrance fee tu ja xkena duit, tempat lain semua kena duit.

Prambanan
Sunset ratu boko
Alun alun kidul (NO ENTRANCE FEE)
sunrise at mt merapi and lava tour by jeep
Borobudur
Pantai parangtritis
Malioboro (SHOPPING! NO ENTRANCE FEE)
sunrise bukit punthuk setumbu
Kalibiru
kebun buah mangunan
Hutan pinus (NO ENTRANCE FEE)
Pantai timang / Naik gondola
Makan lobster 
Bukit bintang (NO ENTRANCE FEE)
Pasar beringharjo(SHOPPING! NO ENTRANCE FEE)


--------------------------------------------------------------

Aku juga la yang kumpul duit semua juga. hehee.. so dah cukup. dan dah tukar pun ke duit IDR. Silapnya aku tukar semua di Malaysia. Rupanya bila share di facebook, depa kata better tukar dekat sana lagi berbaloi.

Aku tukar di Penang, RM335  samadengan 1JUTA IDR. rugi banyak juga sebab ada yangtukar dekat sana dapat 1juta RM302. Tapi xapa, setiap yang terjadi ada hikmah dia. Tak ada 1 pun kejadian ALLAH jadikan sia-sia melainkan nak kita belajar sesuatu dari apa yang jadi, gitttuhhh! Total aku tukar RM6000 dapat 18juta IDR

So relax. hehe..Duit semua aku dah siap bahagi. dah masuk sampul 1-1  ikut hari dan tempat. Terima kasih dekat Eli sebab ajar aku bab tu. So nanti xgelabah. Tiket pun semua dah check in siap seminggu sebelum tarikh nak p. Nanti p drop bag jala.


Aku duit belanja n shopping bawa RM850. Pkah RM500, Mira dengan Linda RM600. Tak tau la habis ka dak. hahaha..ke tak cukup.

-----------------------------------------------

Doakan kami berempat selamat pergi dan balik. Nanti if superb aku share dekat blog lagi untuk part 2 pula.


bye!





















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

8 March 2017

Dari Zaman Anak Dara, Ezloveycraft Berkembang Sehingga Kini. Kasut Baby PERTAMA Dalam BOTOL

Hye. Assalamualaikum.

Ezloveycraft. Nama yang aku dah dengar dan kenal since 2013 macam tu. Masa tu aku kenal sebab Ezloveycraft hot dengan craft bantal nama-nama. Aku kenal owner dia dari zaman owner dia anak dara lagi. Aku ja time tu dah mak dara sebab kawen awal hehehe..

Kak Ezy nama owner Ezlovecraft. Seorang yang memang hobi dia menjahit sebab mama Kak Ezy pun punya hobi yang sama juga. Syok kalau tengok facebook mama Kak Ezy dengan facebook Kak Ezy. Nak pula lani Kkak Ezy dok gila jaiht macam-macam dekat Madanie.

Ezloveycraft ni merupakan perniagaan atas talian yang start tahun lepas, lebih memfokuskan pada barangan keperluan bayi seperti kasut bayi, bandana bib, barut bayi, caddy bag, baju corak menarik & sebagainya.

Kami akan pastikan pelanggan kami mendapat hasil kerja tangan yang paling berkualiti. Produk paling utama di Ezloveycraft adalah "kasut bayi pertama dalam botol" . Ini memang trademark Ezloveycraft. KASUT BABY PERTAMA DALAM BOTOL.

best gila.
lepas ni boleh terus simpan bila dah tak guna.
jadi satu benda yang ada sentimental value.
best kan.

Banyak design yang ada. Sapa suka yang high cut pun ada dik non weiii..
aku sabit Adelia dah besar ja.
kalau Adelia dok kecik lagi,aku beli dah!

nak tengok gambar design yang ada??
ni stock yang ada di Malaysia.
boleh order kalau nak ok.
LIMITED PIECES.


CANTIK KAN??
Kualiti kain, kualiti jahitan memang kemas.
tak dapat nak sangkalkan.

Dah bertahun wei jahit. Kak Ezy ni dia suka jahit benda kecik-kecik, so dia dah biasa. Sebab tu jahitan dia kemas gila.
Teliti.


ini baby boy baby girl pun boleh weiii..
smart!

ni elok!!!!!!!!!!!!
maafkan i..mata i memang suka barang baby girl hihihi






hat ni style ada button.
lagi senang nak simpan lepas guna.





coooommmmmmmeeeeeeeeeeeeyyyyyyyyyy

ha ni hat high cut lagi meletop!!!






kain memang sangat-sangat lembut. Sebab Kak Ezy buat ni mula-mula untuk anak dia ..
banyak kali try buat...cari material yang best..yala buat untuk anak sendiri kan...

bila dah buat n Madanie pakai sedap. tak menyakitkan Madanie, anak Kak Ezy sendiri, baru la Kak Ezy buat untuk jual pula.


So nampak tak dekat sini??
betapa kualiti dijaga dan kasut ni dibuat dengan penuh kasih sayang.

oleh itu, uolls jangan risau pasal anak tak selesa ka apa ok.
bab saiz, Kak Ezy dah study kaw-kaw dah.
So saiz semua nice dengan kaki anak kita.

tak menyakitkan. :)




Kenapa perlu dapatkan kasut bayi Ezyloveycraft?
-setiap set kasut kami dipacking dengan kemas dalam botol
-jahitan yang kemas
-material yang sangat berkualiti dan selesa untuk bayi
-pilihan corak yang sangat menarik
-bilangan setiap corak sangat limited maka pilihan anda akan jadi paling rare


Harga baby booties bermula daripada RM49 tau. Dapat botol sekali okeh! Jom baca FEEDBACK customer Ezyloveycraft plak.






Antara barang lain yang Ezyloveycraft sediakan adalah caddy bag, barut baby, diapers strap, baju corak menarik dan pelbagai lagi. Ini nanti aku story lain entry. Sebab kalau tak memang berdarah hidung tengok hahahahaha.. Nantikan next entry ok. Tapi jap aku nak letak juga 3-4gambar..hihihi







antara barang yang ada dan boleh di order.
ALL ADALAH READY STOCK.



Ezyloveycraft adalah paling dipercayai serta sudah tersiar beberapa kali di majalah,akhbar & televisyen tau. Keluar tv dah banyak kali uolls.





BERMINAT UNTUK ORDER SEMUA BARANG DIATAS?? 

Facebook : Ezy Eizyanie
Instagram : @ezloveycraft
Whatsapp : 0173697296





For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016