6 October 2017

CERITA KEHIDUPAN AKU DULU. TERIMA KASIH TUHAN KUATKAN HATI AKU & KURNIAKAN AKU KAWAN YANG BAIK-BAIK.

Hye


Purebysafiyyahosman adalah bisnes aku yang ke 10. Selepas berkali-kali gagal. Terima kasih pada tuhan sebab jadikan aku seorang perempuan yang hati kuat,hati keras & degil dan tak mudah mengalah.

Aku anak ke3 dari 4beradik. Mak ayah divorce masa umur aku 3tahun. Mak aku cikgu. Ayah aku kerja sendiri. Aku anak orang biasa-biasa.

Tak diajar untuk hidup senang. Banyak struggle sendiri. Yala anak dari broken family. Apa ja yang ada selain diri sendiri, tokwan, tok yang banyak tolong masa kecik. Tapi banyak hidup sendiri-sendiri. Berusaha sendiri. Since sekolah aku dah belajar kumpul duit kalau aku nak apa-apa. Tok & tokwan pula meninggal awal. Tak nak nak kena betul-betul struggle.

Aku start keja cari duit sendiri masa umur 15tahun lepas PMR. Keja dengan orang buat kuih raya. Habis SPM, terus cari kerja.

Masuk poli, 100% duit sendiri. Hidup di politeknik sem1-4 100% duit sendiri, duit along bagi kadang-kadang dan duit kawan-kawan yang aku pinjam. Duit mak ayah sepanjang di Poli yang aku guna adalah dalam RM150.

Sem 1 - Nak dapat duit aku minta mak buat mee kari, laksa. Aku jual di asrama poli.Masa ni Kiah & Fatiyah tolong angkat tong mee laksa naik turun tangga. Aku ketuk pintu bilik-bilik. Duit modal bagi balik dekat mak. Duit untung buat makan dan buat bayar paper utk assigment.

Jumaat - Sabtu kerja partime jual barang kecantikkan. Dapat la sikit duit untuk belanja.

sem1-2 ni aku banyak sangat makan duit Kiah. Dia pemurah gila tolong aku. Tak terbayar budi dia. Naim & Anuat pun bab makan banyak tolong aku. RM5 share 3orang makan mee sepinggan, air teh tarik segelas, air kosong segelas.

Kadang petang ada pasar malam, depa beli ajak aku makan tepi rumah sewa. Time puasa, sahur depa belanja. Sahur sama-sama dekat mamak.

Aku jarang balik rumah mak ayah. Sebab tak dak duit nak bayar duit minyak kalau nak balik sana.

Buka puasa, sebulan makan nasi dengan sardin ja. kadang makan nasi dengan telur dadar ja berbuka. Nak sedap sikit kalau Kak Ayu or Kak Dila belanja makan time berbuka.

Kadang kak bilik sebelah belanja makan. Dapat la makan sedap. Kalau tak aku makan apa ada ja. Makan roti gardenia 2hari berturut-turut pun pernah.

Lepas tu lapar gila, call Zana menangis-nangis ,minta tolong pinjam duit nak makan. Zana mai bagi duit RM20. Adoi sadis weh kehidupan aku di poli dulu. Struggle gila.

kadang tebal muka minta pinjam duit makan dari Muiz or Fitri. tebal muka weh. kalau x lapar.

Sem 3, dapat PTTN, hiduplah aku dengan duit PTPTN. Duit tu la bayar rumah sewa. duit makan. duit assigment. duit projek.

Sem4, start partime jadi PARTIME CLEANER di kitchen Hotel Sri Malaysia Kulim. Kemudian PARTIME di kedai kasut dekat Giant Kulim. Masa ni gigih cari duit untuk bertunang dengan Eli.

Sem 5-6 - dah kawen n mengandung. So senang la sikit hidup. hahaha..Tapi ada 1x tu, aku dengan Eli sesak gila. So nak tak nak, aku terpaksa jual cincin belah rotan aku yang Eli bagi masa merisik dulu tu.

Kiah tolong p pajak kot ka juai ntah dekat kedai di pekan kulim, time tu dapat la 600 kot tak silap. Kiah cakap dekat toke Emas tu, aku mengandung laki lari hahahahahha.. bengong gila. Tapi time tu memang terdesak nak pakai duit.

Aku rahsiakan dekat Eli pasal ni sampai tahun 2017 hahaahah.. Dia pun tak perasan pasai cincin tu sebab aku jenis yang xsuka pakai barang kemas. Aku baru cerita dekat dia bulan 3 haritu kot tak silap.

====================

KEBAIKAN KAWAN-KAWAN YANG AKU TAK DAPAT BALAS.

Sem6 masa mengandung, kawan-kawan banyak tolong bab mudahkan aku p kelas. Kadang depa mai ambil aku dekat rumah sewa. Selalunya yang tolong datang ambil wan la. lelaki. Tapi dia concern gila ke aku. Dia kesian aku jalan jauh kot. So tiap pagi dia mai tolong ambil ibu mengandung.

Kadang Umi or Ku Izzat mai ambil. Kadang aku jalan sendiri p kelas.

Maryam and the geng pula selalu teringat dekat aku kalau depa nak p makan apa -apa makanan yang sedap, Mesti depa ajak aku. Padahal depa kelas lain, tapi duduk 1rumah sewa.

Roomate aku masa sem6 pun baik juga.Suka tolong ibu mengandung juga. Siti nama dia.

Pastu tiap 2minggu Qis akan tolong hantar aku p bus stop untuk aku naik bus p dekat Eli. Kadang Umi tolong hantar juga.

Aku selalu doa dekat kawan-kawan aku ni semua. Semoga depa dibalas dengan beribu-ribu kebaikan. Tak terbalas budi depa.

================================

Kalau orang bagi 1juta untuk aku jalani balik hidup aku di poli. sumpah aku xmau dah. perit weh.

Terima kasih pada tuhan sebab bagi aku struggle untuk hidup. Hasil dari kesusahan dan trauma yang aku hadap dari kecik, hati aku kuat.

Bersyukurlah.
Dan selalu ingat, tiap kekurangan ada kelebihan.

Bersyukurlah.
Jangan mudah give up.

Yang kuat & akan terus kuat,
Safiyyah Osman.































 For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

1 October 2017

Restoran Terapung Teluk Bayu

Assalamualaikum. Hai semua. Ready ha untuk meleleh air liur hehehe..


Restoran terapung teluk bayu ni memang feberet aku dan Eli since tahun 2016 lagi.

Kira selama aku p memang tak pernah mengecewakan. Lauk sedap. Fresh.

Walapun ikan bela, tapi still rasa manis ikan tu. Tak bau atau rasa hanyir langsung weh time makan! Aku suka gila.

Harga? Harga memang murah lerrrrrrrrr.. order ikan, ketam.. lpas order depa tangkap hidup2 tau. Pastu baru basuh n masak.




















Semua total menu diatas adalah RM297 tau! Termasuk dengan 2jug air dan 6nasi putih.

Gila kan? Masa makan wajib ambl sayur horeng dia. Pastu jangan lupa minta sambai belacan dia.

Sedap oi! Sambai belacan dia win gila.

Gambar bawah ni pula makan dengan staff. Tapi sempat snap 2lauk ja. Yang lain xdan dah hahahahaha..






Nak mai makan sini, better booking dulu. Kalau tak booking memang tunggu almost 1jam ++. Sebab depa tangkap ikan fresh2. Hidup2. So makan masa nak bersiang.. nak cuci.. nak masak.

=======================



Google ja. Dah ada direction. Waktu beroperasi adalah jam 3ptg hingga 11malam.

No telefon untuk booking : +60134440223 atau +60195404943

Call la antara 2no tu ok. Tiap RABU depa cuti/tutup tau.

=================

Sesuai tak bawa budak-budak atau orang tua?

Sesuai. Tempat dia selamat dan selesa. Tak merbahaya pun. Tapi kena pantau la kalau anak2 kecik.

Makanan memang MUR MUR tau. P la makan. Berbaloi.


Sekian, terima kasih.
Bye.



Posted using BlogPress from my iPhone

10 September 2017

Hello! Saya Kembali!

Hye.
Assalamualaikum.

Weh lamanyaaaaa dah tak update blog. Macam biasa banyak nak cerita. Tapi itulah. Kadang otak letih. Jadi malas nak bercerita.

Kehidupan aku, Eli & Adelia alhamdulillah, baik-baik ja. Turun naik macam manusia biasa.

Adelia pun dah sekolah. Dari tak pandai menulis dan tak pandai pegang pencil..sekarang dah pandai. Tulisan pun makin elok.

Bila nak bagi adik ke Adelia? Ntah la. Ada masa rasa teringin nak tambah anak. Ada masa rasa cukuplah seorang.

Sebolehnya nak all out dgn Adelia. Nak bagi kehidupan yang bagus untuk dia. Nak kepong dia dari anasir jahat 100%.

Aku pun sentiasa doakan Adelia punya takdir. Semoga takdir Adelia semuanya yang baik-baik walaupun mustahil akan jadi semua yang baik-baik.

Kalau pikir pasal takdir, memang menakutkan. Aku xnak takdir Adelia macam aku. Kdg benda ni yang buat aku takut nak anak lebih dari 1.

Ntah la........

=================

Latest update pasal pcos aku, alhamdulillah dah baik sepenuhnya. Baru-baru ni scan. Dah tak ada telur kecik-kecik yang tak jadi tu.

Keputusan pap smear aku pun normal. Happy me!

Dan aku pun dah masuk bulan ke2, diet. Bulan pertama aku buat diet atkins. Masuk bulan kedua, aku buat diet kira calori. Makan juga nasi. Tapi ciput ja.

Workout/senaman buat macam biasa. 4-6km atas treadmill. Basikal 30minit-1jam.

So berat dah turun. Now jadi 64kg. Loss 6kg. Alhamdulillah.

====================

Bisnes? Bisnes macam biasa. Ada turun naik. Adat berniaga. Tapi langsung tak melemahkan semangat aku dan Eli.

Eli baru settle 5hari kelas dengan Dr Azizan Osman. So kami rombak dan betulkan apa yang masih tak betul.

Proses pembelajaran yang tak akan berhenti. Banyak dan jauh lagi perjalanan kami satu team.

Staff yang tinggal semua yang dibayar gaji tetap + sorang part time.

Bisnes orang nampak macam senang kan. Tapi hakikat dia, pening kepala. Tapi inilah jalan yang dah dipilih.

So kena happy dan all out buat semuanya.
Alhamdulillah.








Bye.
Have a nice day guys.💋

7 July 2017

Hidup Ni Kena Redha Sentiasa

Hye.
Assalamualaikum.

Lama tak menulis. Entry pasal raya tu pun terperam dekat seminggu+ juga.

Macamana life aku sekarang?
Ok-ok saja alhamdulillah. Syukur. Cuma penat la sikit sebab Eli kan operate kepala lutut dia sebab jatuh. ACL.

So banyak benda aku kena buat sendiri. Tapi now dah dekat 2bulan dah, so banyak benda juga dia buat. Lipat baju..bagi mandi Adelia.. basuh berak Adelia. Basuh pinggan.. dia dah buat pada minggu ke 3-4 gitu. Kemas rumah pun dia dah start buat dah. Bawa kereta pun dah boleh. Alhamdulillah.

Aku style tak boleh sangat orang merengek2. Buat sakit terok2. Lulz. Sebab aku masa berpantang pun xda la merap teruk2. Banyak benda aku usaha buat sendiri.

So bila dia sakit, aku mmg banyak benda suruh dia buat sendiri..now dia dah bawa kereta dah. Legaaaaa haha..




Gambar Adelia tolong ambil. Hihi..







==============

Baru-baru ni ajak ayah teman aku buat kerja. Ayah tolong bawa van sebab aku xpandai bawa van.

Banyak benda sembang dengan ayah. Aku jenis suka pendam perasaan. Tapi dengan ayh, aku banyak la bercerita. Luah perasaan.

Ayah dok pesan " kdg benda yang kita rasa tak elok utk kita, tapi sebenarnya elok utk kita.. hg bykkan bersabar & redha."

Aku pun balas " ayah pun kena faham, mungkin ayah rsa benda tu xelok utk saya..tapi sebenarnya dia elok utk saya..."

Pastu dedua diam. Hahahaha.. Mesti ayah kutuk aku dlm hati. Ketegaq punya anak..ada ja jawapan nak menjawab hahahaha..

Sometime rasa macam nak bagi masa berhenti. Hahaha..nak lari jauh-jauh. Tapi nanti rindu Adelia n apak dia pula. Kan hahaha..

Ada kawan pernah tanya aku " piyah pernah rasa down tak? Rasa macam nak give up?"

Aku xreply soalan dia masa tu.. aku biar ja sampai sekarang.

Aku manusia. Mestilah pernah. Tapi itulah.. manalah kita boleh lari dari semua tu.. Nak tak nak, kena hadap dan move on. Kuatkan hati sendiri. Pujuk hati sendiri. Pujuk diri sendiri. Be brave. Be strong. Itu ja pilihan yang kita ada.

Walaupun makan masa, tapi time heals everything. Benda ni aku start pegang sejak aku umur 19tahun. Time heals everything. Sakit sekarang bkn bermakna sakit selamanya.

Mana benda y masih boleh tolak ansur, tolak ansur ja. Selagi tak bodoh, gerak ja kedepan.

Hidup perlu diteruskan.
Semoga hidup kita semua dipermudahkan.
Amin.

Bye.
Assalamualaikum.




- Posted using BlogPress from my iPhone
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016