7 July 2017

Hidup Ni Kena Redha Sentiasa

Hye.
Assalamualaikum.

Lama tak menulis. Entry pasal raya tu pun terperam dekat seminggu+ juga.

Macamana life aku sekarang?
Ok-ok saja alhamdulillah. Syukur. Cuma penat la sikit sebab Eli kan operate kepala lutut dia sebab jatuh. ACL.

So banyak benda aku kena buat sendiri. Tapi now dah dekat 2bulan dah, so banyak benda juga dia buat. Lipat baju..bagi mandi Adelia.. basuh berak Adelia. Basuh pinggan.. dia dah buat pada minggu ke 3-4 gitu. Kemas rumah pun dia dah start buat dah. Bawa kereta pun dah boleh. Alhamdulillah.

Aku style tak boleh sangat orang merengek2. Buat sakit terok2. Lulz. Sebab aku masa berpantang pun xda la merap teruk2. Banyak benda aku usaha buat sendiri.

So bila dia sakit, aku mmg banyak benda suruh dia buat sendiri..now dia dah bawa kereta dah. Legaaaaa haha..




Gambar Adelia tolong ambil. Hihi..







==============

Baru-baru ni ajak ayah teman aku buat kerja. Ayah tolong bawa van sebab aku xpandai bawa van.

Banyak benda sembang dengan ayah. Aku jenis suka pendam perasaan. Tapi dengan ayh, aku banyak la bercerita. Luah perasaan.

Ayah dok pesan " kdg benda yang kita rasa tak elok utk kita, tapi sebenarnya elok utk kita.. hg bykkan bersabar & redha."

Aku pun balas " ayah pun kena faham, mungkin ayah rsa benda tu xelok utk saya..tapi sebenarnya dia elok utk saya..."

Pastu dedua diam. Hahahaha.. Mesti ayah kutuk aku dlm hati. Ketegaq punya anak..ada ja jawapan nak menjawab hahahaha..

Sometime rasa macam nak bagi masa berhenti. Hahaha..nak lari jauh-jauh. Tapi nanti rindu Adelia n apak dia pula. Kan hahaha..

Ada kawan pernah tanya aku " piyah pernah rasa down tak? Rasa macam nak give up?"

Aku xreply soalan dia masa tu.. aku biar ja sampai sekarang.

Aku manusia. Mestilah pernah. Tapi itulah.. manalah kita boleh lari dari semua tu.. Nak tak nak, kena hadap dan move on. Kuatkan hati sendiri. Pujuk hati sendiri. Pujuk diri sendiri. Be brave. Be strong. Itu ja pilihan yang kita ada.

Walaupun makan masa, tapi time heals everything. Benda ni aku start pegang sejak aku umur 19tahun. Time heals everything. Sakit sekarang bkn bermakna sakit selamanya.

Mana benda y masih boleh tolak ansur, tolak ansur ja. Selagi tak bodoh, gerak ja kedepan.

Hidup perlu diteruskan.
Semoga hidup kita semua dipermudahkan.
Amin.

Bye.
Assalamualaikum.




- Posted using BlogPress from my iPhone

28 June 2017

Selamat Hari Raya Semua!

Assalamualaikum.
Hye semua. Lama gila xupdate blog. Banyak benda nak cerita. Tapi tak tercerita.

Selamat hari raya semua. Semoga semua sihat-sihat belaka. Aku tahun ni raya turn sebelah aku.

Syok la kan. Hehe.. so macam tahun-tahun sebelum kawen, bila raya pertama memang always kami 4beradik raya dengan mak.







Tahun ni dapat berkumpul sekali. Tahun depan, Tat ja beraya dengan mak. Sebab tahun depan aku kena raya belah Eli dulu.







Anak cucu mak. Isteri tat ja xda. Sebab tat lari sat dari rumah mentua dia mai rumah mak untuk snap gambar hehe..

Sehari sebelum raya memang busy la. Tolong mak. Pikah banyak tolong. Aku tolong potong sikit2 ja hahahaha..

Mak buat laksa. Cucuq udang, kek oren 2biji, kek coklat 1biji. Sup tulang, gulai daging..







Ketupat mak mentua tat bagi.






3beradik ni syok la main. Rumah tok luas. Lari p mai p mai.. Adam lepas buat radio ni, dia macam lemah sikit. So banyak baring ja.

Jalan pun terjengket2. Kencing pun sakit. Sian dia. Haritu dia teringin nak buat kek, so mak & mak dia pun layankan ja. Buat. Bagi dia kacau semua.

Selamat la Sarah & Adelia pun bagi kerjasama. Tak kalut nak p kacau apa yang Adam dok buat.

Adam dah buat radioterapi. Sebab kanser tu datang semula. Sekarang ni buah pinggang dia dah rosak sebelah. Mata pun sat bengkak sat surut.

Kesian dekat dia. Uolls doakan la mama,papa & Adam kuat ok.

Nak tengok perkembangan Adam yang latest, boleh ke facebook mama Adam. @afiqah Osman ok.

===================






Tema tahun ni, merah cili ang ang hahahaa..
Semua idea Eli. Aku last pakai merah adalah masa zaman kuruih & bujang dulu ja. Huhu






Ni ja gambar 1family. Tak banyak gambar tahun ni. Aku xberapa sihat. Mood pun kelaut .

Semoga kita sempat jumpa lagi tahun deoan.
Aku doakan ampa semua sihat & dimurahkan rezeki sentiasa. Amin.

Bye.
Assalamualaikum.


Posted using BlogPress from my iPhone

21 May 2017

Nak Beli Kereta. Doakan Kami.

Hye!
Assalamualaikum.


Harini aku bagi peluang pada seorang penjual kereta under perodua untuk share beberapa tips yang berguna untuk orang yang xtau menahu tentang proses pembelian kereta.

So aku kenalkan Cik Zura.



Zura & suami.

Zura now bekerja sebagai sales advisor di Perodua Laguna Merbok.

So jom! Baca.

================

Jom saya kongsi kan proses pembelian kereta secara ringkas dan mudah difahami ...

PROCEDURE PEMBELIAN KERETA BARU ...

1- JUMPA SALES / PM SALES ADVISOR
buat perbincangan tentang apa yang anda ingin tahu dan tanya sehingga anda faham

2- PENYERAHAN DOCUMENT
Segala document yg diperlukan diserahkan kepada sales advisor utk dihantar kepada pihak bank. (Penyerahan boleh dibuat melalui whatsapp )

3- BANK
pihak bank akan membuat panggilan / call anda utk interview. Keputusan loan akan diberitahu selepas 2-3 hari bergantung kepada sevice bank

4- SIGN AGREEMENT
tetapkan tarikh dan masa utk berjumpe officer bank bagi memeriksa jumlah loan , interest rate dan tempoh pinjaman , jika setuju boleh sign

5- BUAT PEMBAYARAN
Pastikan jumlah yang perlu dibayar dengan sales advisor termasuk downpayment , booking atau bayaran lain

6- ORDER KERETA
Pada peringkat ini anda tidak akan terus dapat kereta tetapi perlu menunggu dalam masa seminggu sementara sales advisor selesaikan pendaftaran kereta anda.

7- DELIVER
kereta pilihan anda telah pun sedia untuk dihantar oleh sales advisor kepada anda.




================

Kepakaran Zura adalah dapatkan stok yg paling cepat , loan paling tinggi dan interest yg rendah tau. Best kan.

KENAPA PERLU BELI KERETA DENGAN ZURA?

URUSAN PERTANYAAN DARI WHATSAPP (cepat & mudah)
PENGHANTARAN PERCUMA SELURUH SEMENANJUNG
FULL LOAN DISEDIAKAN
STOK TERSEDIA ADA
DAPAT DISKAUN TINGGI
TAK PERLU BAYAR DUIT BOOKING
FREE GIFT YANG BANYAK
DAPAT KERETA DENGAN CEPAT
SALES ADVISOR YG BERPENGALAMAN
HIGH TRADE IN VALUE
RAPAT DENGAN OFFICER BANK
.


.
Kalau anda ada masalah seperti di bawah
" NAK BELI KERETA TAPI ADA MASALAH DENGAN ........."

gaji cash tapi ada potongan epf atau socso
tiada budget downpayment
basic rendah tp ade elaun / OT / komisen
nak trade in kereta lama dengan harga yg tinggi ?
baru bekerja (skim graduan )
risau dengan penipuan sales man
pernah cuba loan tapi gagal


Zura akan membantu jika anda ada masaalah seperti diatas tau. Jangan risau.

============================
PROMOSI 2017

~ Myvi 1.5 SE (manual)
With GearUp & Without GearUp
Stock 2017 *RM3,800*

~ Myvi 1.5 SE (auto)
With GearUp & Without GearUp
Stock 2017 *RM3,900*

~ Myvi 1.5 advance (auto)
With GearUp & Without GearUp
Stock 2017 *RM2,200*

*..........................................................*

~ Bezza 1.3 Premium (manual)
Stock 2017 *RM1,500*

~ Bezza 1.3 Premium (auto)
Stock 2017 *RM1,500*

~ Bezza 1.3 Advance (auto)
Stock 2017 *RM1,500*
*............................................................*

~ Alza Standard S (auto)
Stock 2017 *RM1,300*

*..........................................................*

Hubungi Zura cepat-cepat.

017-4066646

017-4066646

017-4066646

FREE GIFT MENARIK DARI SAYA

TINTED
TOUCH N GO
PETROL
SUN VISOR
UMBRELLA
ANTI SLIP MAT
CAR PERFUME
CAR CHARGER
H/P HOLDER
STEERING LOCK
ROAD TAX HOLDER
SAFETY TRIANGLE
FREE SMART ASSIST
SHOPPING HOCK
FREE 5 YEAR WARRANTY

DOCUMENT YG DIPERLUKAN
salinan ic & lesen memandu
slip gaji 3 bulan
penyata bank 3 bulan atau penyata KWSP

Hubungi segera whatsapp / call

AZURA 0174066646

AZURA 0174066646

AZURA 0174066646


Bye.
Cepat contact Zura tau.

2 May 2017

Mirza Bites Yang Aku Dan Adelia Suka. Sedap Gila!

Hye
Assalamualaikum.


Dah selamat sampaiu homemade nugget dan hotdog yag aku nak. Alhamdulillah. tinggal lagi berapa ketui ja. Dah nak habis. Nanti nak order lagi.



nampak kewwww???
hahahaha

Serius sedap.
Tak sangka homemade nugget sedap macamni..

Adelia licin wei makan nugget tu.
cukup rasa.

tu tengok....
masa paas-panas.. buka memang meleleh cheese dia..belambak cheese.



buka bagi sejuk sat..
sebab makan terus nanti melecuq lidah uolls hahaha

dalam hotdog pun ada cheese.
sedap.

dap!


3-3 ni aku dah try..
memang terbaik.
dan paling penting Adelia suka..

Aku goreng 5biji, licin dia makan.
dia kata sedap.

dan kena juga dengan aku punya selera aku.

=====================================================

Mirza Bites tu apa??
ha ini lah dia...

 serius wei.
memang sedap.

Ini soalan-soalan yang dijawab oleh owner Mirza Bites.

Semua lapisan umur sesuai ke makan apa yang Mirza buat??
Semua pon bleh makan..terutamanya kanak2 lh..dan memang buat untuk bagi anak-anak berumur 2tahun keatas makan snack yg sihat dan untuk golongan dewasa juga.

Betul-betul HOMEMADE ke??
Ya. Betul-betul homemade dan guna bahan-bahan fresh, tanpa perasa dan pewarna tambahan.dan tiada pengawet. So tahan dalam SEBULAN ja. Bila orang order, baru buat.

Ada kandungan garam tak??
Ada. Tapi cuma letak kuantiti garam yang sikit sebab nak bagi rasa jer.xsmpai satu sudu kecik pon.

Serbuk roti guna yang di kedai ke??
Serbuk roti yang digunakan pon buat sendiri guna roti gardenia..tak letak pewarna pon, bila goreng still rangup n sedap.

Macamana boleh start nak buat makanan homemade macam ni??
Saje nak citer psl start buat nugget n sosej nie...nugget nie saya dh biasa buat dari mirza (nama anak) kecik lg..tp waktu tue xde terfikir nk jual pon..sosej jer mmg baru buat lpas bce ad satu artikel psl keburukan bg sosej yg sedia ada tue..qis jd takot sb mirza mmg suke mkn..so saya cri resepi n ubah ikot citrasa qis bg mirza mkn..mula2 mirza xsuke sb rsa lain,texture die pon lain dari yang biasa tue..lma2 die dh ok..

========================================


Homemade nugget ayam ni sesuai untuk kanak-kanak sebab tiada bahan pengawet digunakan n 100%  isi ayam. Recommended untuk baby 10mth keats sebb ada telur & herbs. Jika nak minta jangan langsung letak garam pun boleh. Boleh bagitau owner dia ok.

Nugget ni tAhan dlm frezzer sampai 4mggu..plg elok dlm 2mggu sebab tiada bahan pengawet digunakan. Defrost 5-10mnt n bleh terus goreng..kne defrost dlu yer..jgn goreng wktu tgh keras2 tue,nnt xmsak plak..sb aym tue mmg fresh trus kite uli,xde rebus2 dlu yer..

-ad yg ckp nugget sma je kot mcm kt luar..ape beza nye..no no..xsma yer..nugget yg qis buat homemade..guna isi ayam..xde cmpur ape2 tepung..xde guna bhn pengawet..

-sesuai utk baby yg dh lpas telur n herbs..lpas nie xyah risau dh nk bg anak2 mkn nugget sb yg nie lebih sihat n ad khasiat dr ayam,telur..

-Based kt kulim..pre order sahaja biasanya bukak order 2mggu..cod kulim,penang,sp n alor star..free cod kulim..yg lain ada caj penghantaran rm5-rm10.. utk alor star biasanya 1bln skali akan ada COD.

-Untuk tarikh pre order n delivery boleh tengok fb & ig qistinaali..atau whatsapp terus nak tanya apa-apa ok. +60176845287

-Ada jugak buat delivery kat tg malim,slim river,kuala kubu bharu,kl & kawasan selangor yg dekat2 bile balik kg kt tg malim..masa xtentu..kena tengok fb utk sebarang update..

-untuk kwsn kl n selangor min order 3pack n caj rm10 utk penghantaran.

- produk yg ada
*Chicken nugget(450G)
*Chicken cheese sausage(450G)
*Chicken cheese ball(400G)


So laju-laju order ok. Dijamin fresh dan sedap.
aku pun nak repeat order ni.
Adelia suka sungguh nugget dia.


+60176845287 - Call/Sms/Whatsapp




bye.

















For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Copyright to SafiyyahOsman
Designed by UMIESUEstudio 2016