iklan berbayar.






Juadah Berbuka Puasa.

Hye

Tahun ni kira aku puasa sambil control makan. Alhamdulillah,berjaya. Hahaha..

Tapi aku xbuat la diet atkins ka hapa..cuma aku xambil nasi,kalau ambil pun sikit gila..atau aku makan bihun.

Lepas berbuka tu,aku dh xmakan makanan yang berkabo. Minum pun banyak detox tea tu dengan air kosong ja.

Sahur aku tahun ni paling berlainan sekali.
Biasanya tahun-tahun sebelum ni,aku makan telur masin+papadom+nasi.
Setiap pagi ok hahahaha

Pastu aku baca yang benda2 masin ni sebenarnya buat badan kita jdi pusat pengumpulan air hahaha..
So tahun ni nekad la..
Xmakan.

Aku makan roti gandum tu..
Kadang sahur 2keping..kadang sekeping.
Oat+nestum semug.
Teh lemon ginger secawan.
Air masak secawan.
Settle.

Sahur juga..


Sahur hari keberapa ntah..
Dh lupa..

Baru sekali aku sahur makan nasi.
Tu pun ciput.

Berat now dari 65kg..
Turun jadi 61kg dh.
Seksa lerrrr oi nk turun pun.
Aku ni memang gemuk air ja lebih.

Sampai kiamat aku kena control makan,sebab badan aku jenis senang naik.


Berbuka hari apa ntah,aku buat tomyam tumis.

Bekal Eli p keja haritu..
Popia goreng laju-laju..
Tomyam tumis
Kailan goreng
Telur dadar
Nasi putih

Sambal sardin +telur dadar
Puasa ke berapa pun dh xingat
Hahaha

~~~~~~
Tahun ni kira ada hari Eli tapau ja..ada hari aku masak..ada hari berbuka rumah SIL.

Kadang Eli ja yang makan,segan la nak masak wei..
Aku kadang tu ratah-ratah lauk ja..

Eli sorang ja makan ni..
Ayam tu membawa sampai ke sahur.
Aku perangat ja utk dia..letak kicap..


Cucur udang cicah kuah kacang instant(wasap kalau nk beli 0192609886)
Sotong goreng tepung
Sup daging siam
Kailan goreng ikan masin

Sup daging tu time sahur aku tukar jadi masak kicap.hahhaa

Resepi sotong goreng tepung.

Sotong
Telur
Lada sulah
Garam sikit
Gula sikit
Tepung jagung
Tepung beras

Gaul sotong dgn garam gula n lada sulah
Masukkan dalan telur y dipukul ala-ala telur dadar.

Golek dalam campuran tepung jagung+tepung beras.

Panas minyak,goreng hingga masak.
Siap.


Ni aku panggil ayam buluh.

Resepi sambal ayam buluh.

Isi ayam --golek dalam tepung jagung+tepung beras,goreng dan ketepikan.

Cili kering*
Bawang putih*
Bawang besar*
Daun limau purut*
Serai sedikit*

*blend bahan hingga lumat

Garam
Gula
Gula merah
Daun limau purut(carik2)

Tumis bahan * dan masukkan gula merah/gula melaka.

Biar sampai pecah minyak.
Masukkan isi ayam dan daun limau.

Perasa dengan garam dan gula.
Siap.

~~~~~

Bye.
Selamat berbuka.




For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Berbuka Puasa Dan Weekend Ini Di Nusajaya,Johor.

Hye

Kemarin niat nak berbuka masak bolognese,buat homemade meatball.. Tapi Eli kata xyah la..kita buka dekat luar. Tapau MCD ja. So aku pun ok kan saja.

Siap laju-laju..siap Adelia....pukul 6.45 mcm tu keluar terus p drive thru MCD Kota Warisan.

Siap awal,boleh selfie..Lulz
Hahaha

Adelia pun laju ja kalau nak keluar berjalan.

~~~~~~~~~

Dapar makan aiskrim..lega la..
Dia suka topping coklat tu..vanilla xmakan pun..
ZzzzzZzzz..

Sekurun dah xmakan mcd..
Memang dok aim lama dh nk try lazeez ni..

Sedap!!

~~~~~~~~~~

Makan pun dalam kereta ja..sebab terus p rare distro dekat farenheit.

Eli ambil baju niaga dia..sebab weekend ni nak ke Nusajaya,Johor untuk event Tempatan Fest.
Hari Sabtu dan Ahad.

Aku p sebab nak teman Eli ja,dia kata best p bawa aku..xboring..kembang hati i dgr tau.
Kakakakakka

Padahal mcm aku xtau,dia bawa aku sbb senang lerrrteewww dia nak ronda ukur tanah,tinggal aku jaga barang..

Kami gerak malam ni,tinggal Adelia dekat SIL.
Susah nak bawa Adelia..sebab event mcmni panas ya rabbi..kesian pula nak angkut..
Buat stress ja.

Biarlah dia seronok dekat rumah mimi(SIL).
Selamat juga kak Jue(mimi) free. Lega.
Adelia dia cukup suka dengan mimi,sebab mimi ni lembut. Kalau dok rumah tiap hari la dok zikir ajak apak dia p rumah mimi..
"Ayah,jom mimi house..mimi house.." 
Naik pening apak dia nak cong..

So orang Johor,meh la turun ramai-ramai ok.
Jumpa dekat sana.


Bye.



For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Kuah Kacang Instant Yang Tidak Berbau Hapak,Sedap & Murah.

Hye

Alhamdulillah,jualan kuah kacang sangat memberangsangkan. Customer repeat banyak kali. Siap ajak kawan-kawan beli sekali.

Dapat la sikit duit untuk aku balik kampung nak buat bisnes kecik-kecik.

Kalau siapa yang dekat facebook aku,memang dah tau la pasal kuah kacang.

Saja nak share sini pula.







Antara feedback customer.

Nak bancuh pun senang gila tau.
Semudah ABC.


Cara bancuh kuah kacang instant mama semudah ABC.

1. Masukkan 1/2 kuah kacang ke dalam bekas.

2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit hingga paras kacang.

3. Kacau hingga kacang dan air mesra.

4. Biarkan sekejap supaya kacang kembang.

5.Jika terlalu pekat,boleh tambah air panas semula. Jika terlalu cair,tambahkan sedikit lagi kuah kacang ke dalam bekas.

Boleh makan dengan cucur udang,pecal jawa,satay,mee mamak.

100% tiada bau hapak(setiap 2-3hari,kuah kacang akan dimasak baru dan dipekkan utk di post keluar). Dijamin sedap.

View hashtag #kuahkacangTERBAIK  untuk more detail.


~~~~~~~

Sebungkus : Rm18(500g).
Boleh makan 6-7orang dewasa.

Postage untuk sebungkus :Rm7.

Beli lebih dari sebungkus/500g..postage akan dikira semula.

1kg  Rm46 inc postage.
1kg setengah Rm66 inc postage.

Kalau beli 10bungkus postage kena dalam Rm15.


Apa-apa boleh terus wasap : +60192609886
Kalau tak keberatan boleh follow instagram : safiyyahosman.shop

Bye.






For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Supplement Yang Aku Amal Sepanjang Tahun Ini.

Hye

Dah masuk 1bulan++ aku minum Zenia Collagen,aku minum waktu malam nak tidur. Sahur aku minum Lemon Ginger Tea + Fennel Tea untuk kurus,kurangkan buncit air dan buang angin. Berbuka aku minum Dandelion tea. Zenia collagen aku minum selang 2hari sekali. Jimat. Hahaha...


Zenia Collagen -- untuk kulit dengan miss V sebab Zenia collagen ni ada kandungan Manjakani. Memang rasa lain betul. Best wei.. Rugi tak cuba. Dia rasa manis-manis masam sikit..kelat rasa hujung-hujung lidah ja. Dalam Zenia collagen ni juga ada habbatusauda. Memang bagus utk badan.

No edit. No filter gittewww..
Ni masa cukup2 sebulan aku minum Zenia collagen.


Perubahan paling ketara bila minum ni,bekas jahitan aku yang tertetas dulu nampak macam dah ok sepenuhnya..sebelum ni xcantum elok lagi pun..still ada terbuka. Tapi lepas dah sebulan lebih memang nampak la cantum elok!syokkk!! Eyebag aku pun berkurang. Pastu tumit aku kalau xmerekah juga sikit..nampak line kedut mcm tua tu..ni dah kurang. Rasa berbaloi juga minum Zenia ni. ---- pastu xyah dh make up uoll. Muka nampak glowing.

Zenia collagen ni kena bancuh. Dapat shaker dia..tapi aku suka kacau dengan sudu ja..pastu minum laju2..

Aku sebab minum elok,aku pun turut serta jual hahaha..sebab sure orang akan repeat beli..sebab memang nampak kesan.

Harga jual : Rm140 free pos ok. Tahan lebih sebulan. Kalau nak roger2..


~~~~~~~~

Supplement kedua --- Tea Lemon & Ginger + Tea Fennel.


Dedua tea ni untuk kurus,detox badan dan ok kan perut yang buncit ittewwwww..fennel tea tu dah seminggu la aku minum. Yang lemon ginger tea dah masuk kotak ke 7.


Berat aku dah turun total sebelum puasa dan tgh puasa 4kg. Bila aku start minum Fennel tea tu..terus nafsu aku yang sebelum ni serupa naga..jadi lain weeeeeiiiii.. Aku dah kurang nafsu makan.

Sembelit memang totally hilang la lepas dah masuk kotak ke 5 tea lemon ginger. Aku dah berak tiap 2hari..hahahaha..kalau x..tuhan dengan Eli ja tau.

Lemon ginger tea tu,akan buat aku buang angin,berlahak dan dia detox perut kita,sembelit memang paling ok la..perut aku sepanjang puasa ni,memang steady,xgelodak pun..sebab sat2 belahak..sat2 kentut..so aku puasa dengan sangat tenang..xrasa pening atau sakit kepala.

Perut buncit pun dah kurang dalam 2-3inci selama aku minum teh lemon ginger tu. --- ni part paling best.

Lemon juga bagus untuk rambut tau. After 6kotak,nampak perubahan..rambut aku dah xda nak luruh secara heavy. Terkawal dah. Alhamdulillah.

Fennel tea tu pula,akan buat aku buang air kecil lama..hahahha..sebab dia memang berfungsi untuk buang lebihan air dalam badan. Aku minum fennel tu sebab nak kurus gak,sbb bila tau dia buang air yang tersimpan dalam badan,nampak mcm menarik..tu aku minum.

Fennel tea ni juga bagus utk mata dan otak. Untuk mata tu xnampak lagi la perubahan sbb baru minum kan..

~~~~~~~~

Teh Dandelion Burdock & Hawthorn Leaves  pula aku minum time berbuka. Teh ni baru nak masuk 2kotak.

Teh dandelion memang nampak merah..
Senang nk trick anak ..ckp ja ribena,letk madu..
Hahaha..

Aku minum letak ais.


Teh ni elok untuk kulit juga tapi xda la mcm collagen. Teh ni kulit jadi elok sebab dia detox full body termasuk organ-organ badan kita. Macam buah pinggang,hati,hempedu..gittewww..

Aku selalu syorkan orang yang ada eczema atau masalah kulit minum. Bagi anak pun boleh sebab dia rasa mcm ribena.

Aku minum sebab nk detox organ dalam badan. Yang aku rasa,lepas minum ni..aku rasa bertenaga. Bangun sahur sap sap soi ja..punya senang..hahaha..

~~~~~~~

3supplement ni la yang aku makan. Zenia collagen tu dh macam collagen+jamu. So aku dh xambil apa-apa jamu.

Teh yang aku dok minum tu pula,aku ambil dari UK. Aku minum dan aku jual,sebab bagus.

Teh tu juga xda kandungan kafien tau,so sgt bagus utk ibu yang mengandung,ibu menyusu..dan kanak-kanak 3tahun ke atas.

Bila xda kandungan kafien,boleh minum hari-hari. Aku minum tanpa gula. Eli minum letak gula.

Teh tu juga xada gula dan pewarna tambahan. Warna dan rasa 100% datang dari bunga dan buah. Memang berbeza dari teh yang ada dipasaran. Sebab tu aku bawa masuk dan jual.

Premium quality dan halal ya.


Aku jual melalui instagram sekarang. Kalau xkeberatan boleh follow instagram aku.

Instagram safiyyahosman.shop
Situ aku selalu juga share pasal setiap khasiat bahan yang ada dalam setiap teh.

Teh dandelion & teh lemon ginger dah out of stock sekarang. Lepas raya baru sampai stock baru. Kalau berminat,follow dulu..sebab apa-apa aku akan update situ.


Umur lagi 4tahun masuk 30.
Makanya memang masa yang penting untuk ambil supplement.


Bye!
Selamat berpuasa.






For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com